Linkovi

Eksplozija na biralištu u Kabulu


Policajci obavljaju istragu ispred biračkog mesta gde je eksplodirala bomba 20. oktobra 2018.
Policajci obavljaju istragu ispred biračkog mesta gde je eksplodirala bomba 20. oktobra 2018.

Policija je saopštila je najmanje 10 ljudi ubijeno a veliki broj ranjen u samoubilčakom napadu na jedno biralište u Kabulu. U Avganistanu se održavaju parlamentarni izbori.

Birači čekaju u redovima da glasaju na biralištima širom Avganistana uprkos ponovljenim pretnjama Talibana - koji su u subotu ujutru pre samoubilačkog napada zapretili da će napasti sva glasačka mesta.

Širom prestonice, Kabula, birači kažu da neće dozvoliti da budu zastrašeni. "Ne plašimo se pretnji jer želimo da izgradimo našu zemlju. Danas smo čuli mnogo pretnji pa opet smo došli da glasamo", kazala je Fariba koja je glasala u Kabulu.

U drugim delovima zemlje, zvaničnici izražavaju uverenje da su preduzeli potrebne mere predostrožnosti.

Žene u dugom redu čekaju da glasaju u Kabulu.
Žene u dugom redu čekaju da glasaju u Kabulu.

“Sprovode se sve potrebne mere bezbednosti. Dobro sarađujemo sa snagama bezbednosti", rekao je Mohamed Rasul Omar, šef nezavisne izborne komisije u Kunduzu, iako izborni zvaničnici navode da je Taliban ukrao izborni materijal sa bar jednog biračkog mesta u provinciji a lokalni reporteri su prijavili nekoliko minobacačkih napada u različitim delovima pokrajine.

Početak glasanja, zakazan za 7 sati ujutru, odložen je u raznim delovima zemlje što je razljutilo birače. Izborni proces narušavaju i optužbe različitih političkih stranaka da su izbori namešteni a prati ih i nasilje. Dva dana pre izbora, u napadu u Kandaharu ubijen je uticajni komandant, general Abdul Razik, što je dovelo do toga da izbori u toj pokrajini budu odloženi sedam dana.

XS
SM
MD
LG