Linkovi

"Ekonomski patriotizam" Elizabet Voren utiče na izbore 2020.


Senatorka iz Masačusetsa Elizabet Voren na skupu u Nju Hempširu, 2. septembra 2019.
Senatorka iz Masačusetsa Elizabet Voren na skupu u Nju Hempširu, 2. septembra 2019.

Senatorka Elizabet Voren dospela je, prema anketama, na drugo mesto u trci za predsedničku nominaciju Demokratske stranke, a veliki broj Amerikanaca dolazi da je sluša na predizbornim skupovima. Čak i ako ne osvoji nominaciju, njeni detaljni ekonomski predlozi mogli bi da imaju dugoročni efekat na izborima 2020. Opisani kao levi centar, oni privlače neke birače ali, ujedno, izazivaju otpor u drugima.

Na nedavnom mitingu u Sijetlu, gradu na severozapadu zemlje, oko 15.000 ljudi došlo je da iskaže podršku demokratskoj kandidatkinji Elizabet Voren i njenom detaljnom planu borbe protiv ekonomske nejednakosti u Americi.

“Ne želim vladu koja radi za velike korporacije. Želim vladu koja radi za naše porodice!”, poručila je Voren biračima.

Njeni ekonomski predlozi uključuju uvođenje dodatnog poreza od dva odsto za bogate porodice koje zarađuju više od 50 miliona dolara godišnje, kao i novi porez od 7% za korporacije koje zarađuju više od sto miliona.

“Samo kažemo da, ako ste zaista uspeli, ako ste deseti deo jednog procenta najgobatijih, treba da date svoj mali doprinos kako bi svi drugi u ovoj zemlji imali šansu za uspeh.”

Procenjuje se da bi se u narednih 10 godina takvim oporezivanjem dobilo 2,75 biliona dolara, od čega bi se deo uložio u programe obučavanja Amerikanaca za nova radna mesta.

Elizabet Voren u kampanji u Nju Hempširu, 2. septembra 2019.
Elizabet Voren u kampanji u Nju Hempširu, 2. septembra 2019.

Voren takođe želi da razbije velike tehnološke kompanije, kao što su Gugl i Fejsbuk, da obaveže korporacije da služe javnom interesu umesto da jure profit, da se radnicima dozvoli da biraju 40% članova upravnih odbora kompanija, i da se sklope međunarodni trgovinski sporazumi kojima se štite ljudska prava u inostranstvu kao i poslovi američkih radnika.

Bez obzira na to da li će osvojiti nominaciju ili ne, plan Elizabet Voren o “ekonomskom patriotizmu” već je primorao njene demokratske rivale da odgovore na njene progresivne ideje o promenama, a to bi moglo da ima odjeka u celom izbornom ciklusu 2020.

“To svakako tera druge kandidate da i sami proizvedu malo detaljnije i konkretnije političke predloge”, primećuje Džon Halpin iz Centra za američki progres.

U isto vreme, predsednik Tramp i republikanci mogli bi da iskoriste njene predloge da demokrate prikažu kao radikalne socijaliste.

“Kada Tramp kaže da su demokrate socijalisti, može da ukaže na neke ciljeve Elizabet Voren koji su daleko liberalniji od svega što bi Barak Obama, a kamoli Bil Klinton, ikada podržao.”

Voren podržava ideju da se vladino finansiranje zdravstvene zaštite proširi i obuvhati sve Amerikance, što je prvi predložio njen rival, senator iz Vermonta Berni Sanders.

Voren je kritikovala tarife na stranu robu koje je predsednik Tramp unilateralno uveo kao “nepromišljene”, ali je nagovestila da bi i sama mogla da iskoristi tarife u okviru “koherentne trgovinske politike.”

Senatorka Voren u kampanji u Nju Hempširu 8. jula 2019.
Senatorka Voren u kampanji u Nju Hempširu 8. jula 2019.

Zajedno sa drugim liberalnim demokratama, podržala je ekološki plan “Zeleni nju dil” da bi okončala američku zavisnost od fosilnih goriva I predložila ulaganje dve hiljade milijardi dolara u tehnologiju obnovljive energije.

Umereni birači, koji se često plaše obimnih i skupih vladinih programa, mogli bi da budu presudni faktor na tesnim izborima. Međutim, pristalice Elizabet Voren tvrde da će ključ za pobedu 2020. biti da se probudi entuzijazam radničke klase, pomoću progresivne i konkretne platforme.

XS
SM
MD
LG