Linkovi

Ekonomski napredak manjina, rasna nejednakost i dalje problem


Predsednik Nacionalne urbane lige Mark Morial
Predsednik Nacionalne urbane lige Mark Morial

Vodeće organizacije za zaštitu ljudskih prava saopštavaju da su prošle godine načinjeni pozitivni pomaci u ekonomskom statusu i obrazovanju Afroamerikanaca i Hispanaca. Ali, organizacija Nacionalna Urbana Liga detektovala je da u nekim delovima i dalje postoji rasna nejednakost.

Lider organizacije Nacionalna Urbana Liga Mark Morial kaže da su crnačke i hispanske grupe, najveće među manjinskim u SAD, ekonomski napredovale u odnosu na prošlu godinu.

“Smanjio se broj nezaposlenih. Mnogo više crnaca danas ima posao nego u proteklih 10 godina.”

Ali izveštaj o “Stanju crne Amerike” pokazuje da crnačka i hispanska populacija i dalje ekonomski zaostaju za belcima. Životni standard crnaca je 72.3 odsto od standarda prosečnog belca. Standard hispanske populacije iznosi 78.4%. Uprkos neznatnom napretku, Moriala brine rast plata.

“Iako ljudi imaju posao, nisu u zavidnoj ekonomskoj situaciji jer su im plate niže nego pre 10 godina.”

Indeks je pokazao kvalitet života crnačke i hispanske populacije u područjima ekonomije, zdravlja, obrazovanja, socijalne pravde i građanskog aktivizma. U izveštaju se navodi da su rasne razlike najizraženije kada je reč o socijalnoj jednakosti, kao i da crnci češće od belaca završe u zatvoru nakon privođenja. Ipak, afroamerička populacija napredovala je u smislu obrazovanja, jer sve više crnaca pohađa školu.

“Vidimo da se smanjuje procenat napuštanja srednje škole, a istovremeno sve više crnaca dobija fakultetske diplome”, kaže Valeri Rolston Vilson sa Instituta za ekonomsku politiku.

Studija je takođe pokazala porast zločina iz mržnje prema religijskim i rasnim manjinama – kao što su Muslimani.

“SAD su jedan veliki mozaik nacija, i ne bi smele da tolerišu takve incidente. To nagriza i deli naše društvo i potpuno je antiamerički”, ističe Mark Morial.

Morial kaže da će se Urbana Liga raditi na tome da se napredak održi na ovom nivou, posebno kada je reč o obrazovanju, zapošljavanju i socijalnoj pravdi.

XS
SM
MD
LG