Linkovi

Udovički: Ambijent sa jasnim pravilima igre


Samo uređen privredni ambijent u kome se znaja jasna pravila igre može da privuče strane investitore - jedna je od poruka sa današnjeg Ekonomskog foruma Srbije.

Vlada Srbije radi na stvaranju uređene države u kojoj se zna za šta se troši novac, koliko se novca troši, i u kojoj se postupa na predvidiv način, izjavila je danas ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički.

Na 15. Ekonomskom samitu Srbije ona je istakla da je u proteklih godinu dana preokrenut brod kojem je pretila dužnička kriza i ozbiljna makroekonomska nestabinost, i dodala da je Vlada posvećena tome da obezbedi veću predvidivost u poslovanju:

"Drugo veliko pitanje je jedna uređena država. Da svako može da zna šta od nje može da očekuje. U toj uređenoj državi stabilan makroekonomski okvir i da se znaju stabilna pravila igre", kazala je Udovički.

Učestvujući u radu Foruma, ambasadorka Francuske Kristin Moro je istakla da je za stvaranje povoljnijeg ambijenta potrebno smanjiti birokratiju, ubrzati tempo donošenja odluka i poboljšati predvidivost. Takođe, kada se radi o grinfild investicijama, ivestitorima treba olakšati prisrup nepokretnostima, dodala je Moro.

Za ambasadora Švajcarske Žana Danijela Ruha prioritet je stvaranje sigurnog pravnog i pravosudnog okruženja:

"Ova Vlada je dosta uložila u ekonomsku i političku stabilnost sa uspehom, ali stvari bi mogle da se poprave na planu pravne sigurnosti."

A delu Ekonomskog foruma posvećenom energetici, ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić je rekao da Srbija na snabdevanje gasom na gleda politički već realistično bez emocija i razmišlja o svim projektima koji mogu da joj osiguraju energetsku bezbednost.

Otvoreni smo za sve projekte koji mogu da dovedu gas do Srbije, nećemo se više zaljubljivati u jedan projekat, rekao je Antić.

XS
SM
MD
LG