Linkovi

Ekonomisti razmatraju posledice ebole


Iako je Svetska banka iznela značajno manju procenu ekonomskih posledica zbijanja ebole u Zapadnoj Africi nego što je očekivano, neki ekonomisti su ipak pesimisti.

Svetska banka izrazila očekivanje da bi ekonomske posledice zbog izbijanja epidemije ebole u Zapadnoj Africi mogle da košta od 3 do 4 milijarde dolara, što je mnogo manje od ranijeg procene od 32 milijarde dolara. Neki ekonomisti iznose mnogo mračniju sliku i upozoravaju da nesređenost na regionalnim tržištima i u trgovinskoj razmeni može da uzrokuje velike gubitke.

Krompir je najvažnija izvozna namirnica u privredi pokrajine Timbi–Madine, u centralnoj Gvineji. Medjutim, ebola teško pogadjaja proizvodnju krompira pošto su granice sa okolnim zemljama zatvorene.

Nema planova o otvaranju granice, i unutrašnje tržište je u zastoju. Sve je obustavljeno. Koliko dugo da držimo povrće u stovarištima? I po kojoj cenom ćemo moći da ga prodajemo u budućnosti?“, kaže poljoprivrednik Mamadu Dialo.

U Fritaunu, prestonici Sijera Leonea, cene osnovnih proizvoda rastu.

“Većina naših trgovaca na veliko više ne dolazi iz pokrajina zbog ebole, i njihova područja su pod karantinom. Zbog toga su cene veoma visoke. “

U Sijera Leoneu, osam odsto stanovnika radi u poljoprivredi, koja beleži veliki pad proizvodnje, navodi izvršni direktor Međunarodnog centra za privredni rast, i profesor na Londonskoj školi za ekonomiju, Džonatan Lip.

“Cene hrane ne pokazuju rast koji bi postojao da vladaju nestašice. Medjutim, ono što nije dobro dešava se na nivou trgovinske razmene i zapošljavanja na tim tržištima. Za 69 odsto je opala trgovina pirinčem. To ukazuje da zapošljavanje, trgovinska razmena, nabavka i prodaja značajno opadaju. “

Multinacionalne kompanije su takođe pogođene. Britanska kompanija za eksploataciju ruda, Landon Majning, već je stradala zbog ogromnog pada eksploatacije gvozdene rude. Nekolicina radnika premeštena je iz Sijera Leonea zbog ebole. A ovog meseca firma je bankrotirala.

Eksploatacija ruda životno je važna za privredu Sijera Leonea, ukazuje, predsednik Udruženja uvoznika u Sijera Leoneu, Alhadži Džalo :

Uvoz je obustavljen. A eksploatacija je na nuli. Većina naših rudarskih kompanija je zatvorena.“

Međunarodna grupa za pomoć, SOS, savetuje multinacionalne kompanije koje rade na područjima zahvaćenim ebolom. Direktorka za oblast medicine te grupe, doktorka Keti Giri, smatra da nije uvek neophodno obustaviti delatnosti :

“Pokušavamo da im ukažemo da treba da uravnoteže nastavak rada i ispunjenje ključnih ekonomskih ciljeva, sa bezbednošću radnika . Treba da utvde koji su im ključni radnici, obezbede im školovanje, i osiguraju bezbednu radnu sredinu imajući na umu ebolu. “

Pošto je epidemija stavljena pod kontrolu, kaže profesor Lip, međunarodna zajednica treba da pomogne u oživljavanju privrede tog područja :

Zemljama je neophodno da ožive privredu. To delimično znači da treba otvoreno da rade i podrže povećanje međunarodne trgovinske razmene, ali i da preduzmu korake za jačanje i obnavljanje domaće trgovine.“

Do sada je, u epidemiji ebole stradalo više od 5 hiljada lica. Analitičari upozoravaju da međunarodna zajednica mora da pomogne da se spreči ekonomska katastrofa.

XS
SM
MD
LG