Linkovi

EK: "Legitimni putnici" brže do vize za EU


Evropska komisija je u sredu predložila poboljšanje zajedničke politike viza, nastojeći da odgovori na bezbjednosne izazove ali i da olakša ulazak na prostor Unije svima koji dolaze "sa dobrom voljom". Kada je o saradnji sa Turskom riječ, koja, zahvaljujući sporazumu sa EU, na svojoj teritoriji drži preko tri miliona izbjeglica, Komisija poziva evropske članice da nastave sa finansiranjem tog sporazuma.

Ukoliko se usvoji prijedlog Evropske komisije, putnici iz trećih zemalja će moći šest mjeseci prije putovanja da prijave svoj put a biće im odgovoreno u roku od deset dana. Namjera predlagača je da se onima koji u EU putuju zbog turizma, poslovnih razloga i trgovine, olakša putovanje, a spriječi ulazak onih koji predstavljaju bezbjednosni rizik.

"Svake godine milioni ljudi posjete EU i jačaju naš turizam. Sa reformama koje smo danas predložili, biće jednostavnije i brže legitimnim putnicima da dodju do vize, dok će bezbjednosni standard biti viši, kako bi smo lakše otkrili i zaustavili one koji predstavljaju bezbjednosni rizik", saopštio je evropski komesar za unutrašnje poslove, Dimitris Avramopoulos.

Evropljani ne kriju - bolje će tretirati gradjane onih trećih zemalja koje poštuju ugovore o readmisiji, kao i one koji se pri prvom ulasku drže dozvoljenih rokova boravka na prostoru EU. Njima će se, bez dodatnih procedura odobiti vize za više ulazaka u Uniju.

Ne kriju ni da je poboljšanje viznog sistema u uskoj vezi sa migracijskom politikom EU gdje sa olakšanjem konstatuju - broj migranata na evropskim granicama rapidno opada a jedan od razloga za to je i sporazum sa Turskom kojoj je Unija, za troškove smještaja izbjeglica, njih preko tri miliona, školovanja djece i ukupnog poboljšanja njihovih životnih uslova, zaključno sa prošlom godinom isplatila tri milijarde eura. Sada, ukoliko ne želi novi migrantski talas, treba još toliko.

"Sa zadovoljstvom objavljujem da je do kraja prošle godine Turskoj isplaćeno tri milijarde eura. Drugim riječima, EU je u potpunosti ispunila svoje obećanje. Sada je vrijeme za drugu tranšu od tri milijarde eura i logično je da slijedimo istu šemu kao za prethodnu - milijarda iz evropskog budžeta, dvije iz budžeta evropskih članica", rekao je Avramopoulos.

Zategnuti odnosi Turske sa pojedinim evropskim članicama, ali često i sa samim Briselom, sigurno ne idu u korist uspješnoj realizaciji zajedničkog sporazuma. Brisel zato naglašava da se tenzije moraju smiriti, ali i priznaje da ne zavisi sve od njih, što će reći- ključ je u rukama Ankare.

XS
SM
MD
LG