Linkovi

Junker: EU nema smisla bez Šengena


Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker
Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker

Bez Šengena, bez slobodnog kretanja radnika, bez slobode za evropske gradjane, Evropa nema smisla, poručio je predsednik Evropske komisije

Bez Šengena, bez slobode kretanja, nema smisla ni EU, izjavio je danas predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker na pres konferenciji u Briselu. On je podsjetio na usku vezu izmedju slobode kretanja i zajedničkog tržišta, ekonomskog rasta i zapošljavanja. Oni koji donose političke odluke moraju da imaju i tu širu sluku pred sobom, poručio je prvi čovjek evropske vlade.

Ishitrene odluke uspostavljanja kontrola na unutrašnjim evropskim granicama ne samo da dokidaju Šengen, već i predstavljaju ozbiljan udarac zajedničkom tržištu ali i džepu Evropljana, upozorio je danas Junker. O političkoj šteti takvih poteza gotovo da ne treba ni govoriti.

"Šengen je jedno od najvećih dostignuća procesa evropske integracije. Bez Šengena, bez slobodnog kretanja radnika, bez slobode za evropske gradjane, Evropa nema smisla. Veoma je tijesna veza izmedju slobode kretanja za posao, slobodnih putovanja i evropske monetarne unije. Kakav je smisao imati jedinstvenu valutu širom kontinenta ako niste u mogućnosti da slobodno putujete širom kontinenta, kao što smo to do sada mogli? Jednaka veza postoji izmedju Šengena i slobodnog tržšta, što takodje ne smijemo da ispustimo iz vida. Riječ je o nevjerovatnom dostignuću koje nije često prepoznato. Zato je neobično važno da dovršimo posao na zajedničkom tržištu- ako bilo ko želi da učini kraj Šengenu, učiniće to i zajedničkom tržištu, a to će da vodi pitanju nezaposlenosti u Evropi, koja tada više neće biti pod našom kontrolom.."

Manje Šengena znači manje zapošljavanja i manje ekonomskog rasta, poručuje predsjednik Junker.

"Daću vam primjer- privremene kontrole unutrašnjih granica, kakve se sada sprovode u nekim evropskim državama, kojima su se nedavno pridružile Švedska i Danksa, koštaju, do danas, oko 300 miliona eura. Svake godine imamo 47 miliona kamiona koji transportuju robu preko unutrašnjih granica. Uz prosječno čekanje na granici od jednog sata, znači gubitke od oko 55 hiljada eura po kamionu. Ako se nastavi sa sadašnjom praksom, ukupna šteta od kontrola na unutrašnjim granicama mogla bi porasti na tri milijarde. Dodamo li tome 23 miliona službenih putovanja unutar Evrope, ukupne štete od dokidanja Šengena po ekonomski rast bi bile nemjerljive. Vjerujem da bi oni koji donose političke odluke trebali da gledaju šire od migrantske krize sa kojom se suočavamo, da vide širu sliku kakvu sam upravo opisao".

Podsjećanja radi, kontrole unutrašnjih granica trenutno sprovode Njemačka, Francuska, Austrija, Danska, Švedska i Norveška koja, iako nije članica Unije, jeste dio šengenskog prostora.

XS
SM
MD
LG