Linkovi

Vodič kroz egzotični, internacionalni Rio


Plaža Kopakabana
Plaža Kopakabana

Mnogi faktori su bili uključeni u izbor Rio de Žaneira za domaćina letnjih Olimpijskih igara 2016. Ovo je prva Olimpijada koja se održava u jednoj zemlji južne Amerike, zemlji bogatog kulturnog nasleđa. Novinar Glasa Amerike Džef Svajkord provešće nas nepreglednim peščanim plažama i noćnim klubovima kako bi bar malo osetili atmosferu i lepote koje ovaj grad pruža učesnicima i posetiocima Olimpijskih igara.

Šta Rio sve nudi u pauzama imeđu sportskih aktivnosti? Puno toga jer to je jedan od najegzotičnijih gradova na svetu.

Kao prvo možete otići do svetski poznate plaže Kopakabane da uživate u spektakularnom okruženju, mnogobrojnim aktivnostima, dugim šetnjama ili igrate fudbal sa prijateljima.

Oni avanturistički nastrojeni mogu odigrati i odbojku na pesku sa domaćinima. Ako ste gladni, uvek možete da ručate u jednom od mnogobrojnih restorana na plaži i uživate u živoj muzici.

Naravno tu je i neizostavni šoping. Na plaži vam prilaze prodavci i nude svoju robu.

Vens Kertn je sa porodicom došao iz Belgije. Rio ih je impresionirao kada su pre dve godine bili na svetskom prvenstvu u fudbalu, pa su odlučili da ponovo dođu i za Olimpijadu.

Rio je fantastičan grad. Naravno održavanje Olimpijade je posebna atrakcija, ali pored toga tu ima fantastičnih barova, restorana, muzike, srećete ljude. To je pravi internacionalni grad. Obožavam ga.”

Rio de Žaneiro do punog izražaja dolazi noću. Za noćni provod ide se u Lapu, stari portugalski kvart poznat po istorijskim znamenitostima, ali i sa puno barova i svih vrsta muzičkih žanrova.

Jedna od znamenitosti grada je akvadukt iz 18. veka, kameni most za dovođenje vode iz reke Karioka do mesta Santa Tereza u brdima. Taj most se danas koristi za tramvaje.

Večeras je slavlje na ulicama, a ljubitelji fudbala prate utakmicu. Nik Braun je Amerikanac rodom iz Brazila koji živi u Majamiju.

“Svi su srećni, raspoloženi, ima ljudi iz celog sveta. Svi smo zajedno, sklapaju se nova prijateljstva. Zajedno se provodimo i sve istražujemo, baš sve i to je zadivljujuće.”

Po završetku utakmice noćni provod u gradu nije kompletan ukoliko ne osetite atmosferu prave brazilske sambe. Odlazak u klub Karioka de Žema je pravi doživljaj uz zapaljivu muziku i razdragane posetioce.

Sve u svemu, bez obzira na vaše želje ili ukus, Rio de Žaneiro pruža mnogo više od takmičenja u sportskim arenama, terenima ili bazenima.

XS
SM
MD
LG