Linkovi

Hjuman rajts voč kritikuje Egipat


Organizacija za zaštitu ljudskih prava "Hjuman rajts voč" izrekla oštre kritike na račun egipatskog novog zakona o antiterorizmu.

"Hjuman rajts voč" navodi da je definicija toga šta je teroristički akt previše opšta, te da otvara mogućnost da se Egipćanima izreknu oštre presude za prestupe koji predstavljaju „građansku neposlušnost“.

Egipatski predsednik, Abdel Fatah el-Sisi potpisao je zakon u nedelju, manje od dva meseca pošto se obavezao da će pooštriti antiterorističke odredbe, posle bombaškog napada u Kairu u kojem je život izbubio najviši državni tužilac.

Među odredbama zakona su i kazna smrću za formiranje ili predvođenje terorističke grupe, doživotna kazna za finansiranje terorizma i zatvorske kazne za podstrekivanje ili pripremu za podstrekivanje napada.

Zamenik direktora “Hjuman rajts voča” za Bliski istok i severnu Afriku, Nadim Huri rekao je da je "ovim opsežnim novim dekretom, egipatski predsednik učinio ogroman korak napred da se osigura da trajno vanredno stanje postane deo ustava" i da je vlada tako sebi omogućila još više moći da nastavi da vrši pritisak na svoje protivnike i kritičare vlasti, pod okriljem nedefinisanog rata protiv terorizma, koji se konstantno proširuje.

U Egiptu ima sporadičnog nasilja, ali je mnogo teža situacija na Sinajskom polustrvu gde džihadisti često napadaju policiju i vojsku. Ti napadi su postali još češći pošto je el-Sisi preuzeo vlast od islamističkog predsednika Mohameda Morsija 2013. godine.

Huri iz “Hjuman rajts voča” još je rekao da dok se Egipat suočava sa ozbiljnim pretnjama, vlada ne bi trebalo da “ugrožava osnovna prava, sputavajući one koji se ne slažu” i koristi oznaku terorizam kako bi se obrušila na svoje protivnike.

XS
SM
MD
LG