Linkovi

Pozdravljene smene u Egiptu


Egipatski predsednik Mohamed Morsi

Egipatski mediji pozdravljaju kao „revolucionarnu“ odluku predsednika Mohameda Morsija da smeni svojevremeno moćnog ministra odbrane

Egipatski mediji pozdravljaju kao „revolucionarnu“ odluku predsednika Mohameda Morsija da smeni svojevremeno moćnog ministra odbrane i smanji ovlašćenja vojske.

Jedan od stanovnika Kaira, Badavi Sajed Mahmud, rekao je da to znači da Egipat od danas nije više pod vojnom upravom i da će postati gradjansko društvo u kojem će svi uživati svoja prava.

Predsednik Morsi je juče naredio ministru odbrane Huseinu Tantaviju – funkcioneru preostalom iz ere zbačenog predsednika Hosnija Mubaraka – da se penzioniše skupa sa Načelnikom generalštaba Samijem Enanom. Predsednik je takodje ukinuo ustavnu deklaraciju kojom su Tantaviju i drugim visokim vojnim oficirima bila data široka ovlašćenja.

I Tantavi i Enan su imenovani za predsednikove savetnike i odlikovani su visokim orednima za svoju vojnu službu. Vojska nije javno reagovala na Morsijevu odluku.

Morsi je rekao da „nije imao nameru da osramoti institucije“ i da su njegove odluke donete za dobrobit egipatskog naroda. On nije objasnio zašto je tu odluku doneo baš sada.
XS
SM
MD
LG