Linkovi

Egipćani traže prevremene izbore


Demonstranti u Egiptu traže održavanje prevremenih izbora i prenos vlasti sa vojne na civilnu
Demonstranti u Egiptu traže održavanje prevremenih izbora i prenos vlasti sa vojne na civilnu

Demonstranti u Egiptu se četvrti dan za redom sukobljavaju sa policijom u Kairu, zahtevajući prevremene predsedničke izbore i prenos vlasti sa vojne na civilnu vladu. Stotine specijalaca koji čuvaju egipatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova, koristile su suzavac, gumene metke i pucale u vazduh, da bi sprečile masu koja ih je gađala kamenica da priđe zgradi.

Demonstranti optužuju ministarstvo da nije sprečilo tučnjavu i stampedo posle fudbalske utakmice prošle srede u Port Saidu, u kojem su poginule 74 osobe. Funkcioneri su saopštili da je od početka protesta prošlog četvrtka, u Kairu i Suecu poginulo najmanje 12 ljudi, a ranjeno dve i po hiljade. Neki Egipćanu veruju da su iza nasilja u Port Saidu pristalice svgrnutog predsednika Hosnija Mubaraka i smatraju da je reč o namernom izazivanju haosa i pokušaju da se ponovo stekne uticaj.

Jedan broj egipatskih komentatora tvrdi da su policajci u civilu učestvovali u nasilju i da je specijalna policija namerno dopustila metež u Port Saidu da bi se osvetila navijačima gostujućeg tima, „Al-Ahlija“, poznatim pod imenom „Ultras“. Mreža „Ultrasa“ je igrala važnu ulogu u sukobima sa policijom tokom pobune prošlog februara, kada je svgnut s vlasti predsednik Mubarak, a sada se bori protiv Vojnog saveta koji je preuzeo vlast.

Poslanici novog egipatskog parlamenta za tragediju okrivljuju policiju i glasali su za pokretanje istrage. Šef vojnog saveta, feldmaršal Muhamed Tantavi, proglasio je trodnevnu nacionalnu žalost i obećao da će krvici biti pronađeni. Istražitelji su uhapsili 47 osumnjičenih za učešće u metežu posle fudbalske utakmice, dok je vlada raspustila Upravni odbor egipatskog Fudbalskog saveza i suspendovala guvernera i šefove bezbednosne službe u Port Saidu.

XS
SM
MD
LG