Linkovi

Fenomen osvetljavanja skulptura u hramu Abu Simbelu privukao je turiste iz celog sveta

Sunčevi zraci su obasjali statue u hramu Abu Simbel kod južno od egipatskog grada Asuana, fenomen koji se događa samo dva puta godišnje i koji pokazuje graditeljsku superiornost drevnog Egipta. Brojni domaći i strani turisti jutros su se okupili kod hrama Abu Simbela kako bi prisustvovali fenomenu prodiranja sunčevih zraka duboko u hram i obasjavanje statua faraona Ramzesa II, kao i statua Amona i Raa, dok četvrti Ptaha ostaje uvek u tami jer predstavlja božanstvo podzemnog sveta.

Taj fenomen se događa svega dva puta godišnje i to uvek 22. februara i 22. septembra. Prvi datum se smatra danom krunisanja, a drugi rođendanom Ramzesa II.

Abu Simbel je hram na levoj obali Nila, a naziva se i Velikim hramom Ramzesa II i na listi je UNESCO-ve svjetske baštine. Hram je isklesan unutar brda 60 metara, a na njegovom unutrašnjem kraju sede četiri statue. Hram je čudo egipatskog graditeljstva jer je njegova orijentacija tako savršeno izračunata da sunčevi zraci samo dvaput godišnje prodiru kroz celi hram do statua i osvetljuje lica trojice.

Vekovima je hram bio zatrpan peskom, a otkriven je 1813.


Učitajte još

XS
SM
MD
LG