Linkovi

Bomba uzrok pada ruskog aviona?


Olupina srušenog ruskog aviona
Olupina srušenog ruskog aviona

Velika Britanija je saopštila da je sve više zabrinuta da je bomba uzrok rušenja ruskog putničkog aviona na Sinajskom poluostvru, u kojem je stradalo svih 224 putnika i članova posade.

Britanske vlasti su poslale tim stručnjaka za avijaciju na aerodrom u egipatskom letovalištu Šarm El Šeik, odakle je taj let krenuo prema Sankt Peterburgu, kako bi procenili bezbednost situacije, pre nego što se izda dozvola britanskim letovima da polete iz tog regiona.

Premijer Velike Britanije Dejvid Kameron istakao je da se, dok je istraga u toku, ne može kategorički reći šta je izazvalo rušenje ruskog avion, ali je dodao da, kako sve više informacija biva dostupno, raste zabrinutost Britanije da je avion možda srušen eksplozivnom napravom.

U međuvremenu, ekstremistička grupa koja sebe naziva Islamska država ponovila je tvrdnju da je oborila ruski putnički avion, koji se srušio na Sinajskom poluostrvu, i pozvala one koji sumnjaju u to - da dokažu suprotno.

U audio poruci, koja je postavljena na društvene medije, Islamska država navodi da će objaviti detalje napada, kada bude odlučila da to uradi. Vlasti navode da nisu pronašle nikakave dokaze raketnog napada u vreme kada se avion srušio, ali ostaje otvorena mogućnost da je došlo do eksplozije unutar aviona, bilo da je uzrok bomba ili mehanički kvar.

U međuvremenu, istražitelji i dalje ispituju sadržaj crnih kutija pronadjenih u olupini aviona, kako bi utvrdili uzrok nesreće. Egipatski predsednik Abdel Fatah al-Sisi odbacio je kao “propagandu” tvrdnje Islamske države da je oborila avion.

XS
SM
MD
LG