Linkovi

SAD za miran prelazak na demokratiju


Vojna vozila blokiraju ulice Kaira. 30. januar, 2011.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je da Sjedinjene Države žele „miran prelazak“ na demokratiju u Egiptu, gde je u protestima protiv vlade od prošlog utorka poginulo više od stotinu osoba.

Ona je danas za TV mrežu Foks izjavila da američka administracija ne želi da vidi neku vrstu „preuzimanja vlasti“ koja bi dovela do represije u toj zemlji. Na programu TV mreže ABC, Hilari Klinton rekla da administracija predsednika Obame ne razmatra prekid pomoći svom vodećem arapskom savezniku.

Sjedinjene Države i Turska su, u međuvremenu, saopštile da počinju evakuaciju svojih državljana iz Egipta. Sjedinjene Države savetovale su svoje državljane da izbegavaju putovanja u Egipat, a Stejt department je odobrio dobrovoljni odlazak članova porodica i službenika ambasade koji rade na manje važnim poslovima. Irak je takođe saopštio da će evakuisati sve svoje državljane koji žele da odu iz Egipta.

U izveštajima iz Kaira naglašava se da je put do aerodroma u podne bio bezbedan i da duž njega patrolira egipatska vojska. U Izraelu, premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da njegova zemlja „budno“ prati proteste protiv vlade u Egiptu.

XS
SM
MD
LG