Linkovi

SAD čekaju rezultate razgovora


Protesti u Egiptu
Protesti u Egiptu

Američka državna sekretarka Hilari Klinton, izjavila je da se Vašington prilagođava i čeka da vidi stepen umešanosti egipatskih islamista u razgovore sa Egipatskom vladom o rešenju političkih nemira u zemlji.

U intervjuu Nacionalnom javnom radiju koji je snimljen u Nemačkoj, a emitovan danas, ona je rekla da odluka Muslimanskog bratstva da razgovara sa vladom znači da ta organizacija stupa u dijalog koji je i Vašington podsticao. Hilari Klinton je istakla da su Sjedinjene Države „sasvim jasne“ u pogledu očekivanja od razgovora, odnosno „mirnog prenosa“ vlasti sa predsednika Hosnija Mubaraka, koji će dovesti do slobodnih i poštenih izbora.

Ona je dodala da je to želja egipatskog naroda. Funkcioneri Bele kuće su saopštili da predsednik Barak Obama želi da Mubarak počne prenos vlasti „odmah“. Obama je uputio takvu poruku tokom jučerašnjeg telefonskog razgovora sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom, nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i krunskim princom Ujedinjenih Arapskih Emirata, Muhamedom bin Zajedom.

Portparol Britanske vlade je saopštio da su se Kameron i Obama saglasili da je Egiptu „što pre“ potrebna „jasna i verodostojna mapa puta“ ka političkim promenama. Funkcioneri Bele kuće su takođe saopštili da je potrpedsednik Džozef Bajden u jučerašnjem telefonsskom razgovoru sa egipatskim potpredsednikom Omarom Sulejmanom ponovio Obaminu poruku.

XS
SM
MD
LG