Linkovi

Ostavka rukovodstva Mubarakove stranke


Ostavka rukovodstva Mubarakove stranke
Ostavka rukovodstva Mubarakove stranke

Rukovodstvo egipatske vladajuće stranke podnelo je ostavke, dok hiljade anti-vladinih demonstranata nastavljaju protest u centru Kaira, zahtevajući od predsednika Mubaraka da učini isto.

Egipatska državna televizija objavila je da je celokupni politički komitet Nacionalne demokratske partije napustio položaj, uključujući i predsednikovog sina Gamala Mubaraka. Međutim, predsednik Mubarak ostaje lider stranke, prenosi televizija, koja takođe javlja da je generalni sekretar stranke Safvat el-Šarif podbneo ostavku i da je na njegovo mesto postavljen neko drugi. Zapadni mediji navode da se politički komitet stranke sastojao od šest članova, koji su godinama bili deo egipatskog političkog establišmenta. Nacionalna demokratska partija oštro je kritikovana u vezi sa prošlogodišnjim parlamentarnim izborima za koje protivnici tvrde da su bili namešteni.

Ranije danas, egipatski državni mediji preneli su vest da je predsednik Hosni Mubarak razgovarao sa zvaničnicima, među kojima su bili premijer, ministri nafte i finasija i guverner centralne banke. Ministar trgovine Samiha Favzi Ibrahim izjavio je da je zbog nemira u zemlji izvoz u januaru opao za šest odsto. Neki procenjuju da nemiri koštaju Egipat 310 miliona dolara dnevno.

U međuvremenu, egipatska vojska pokušava da ubedi demonstrante da napuste Trg Tahrir. Visoki oficir vojske Hasan al-Roveni pozvao je preko razglasa demonstrante da se raziđu, ali njegov apel - očekivano - nije urodio plodom. Demonstranti se opiru i pokušajima vojske da ukloni njihove barikade. TV mreža al-Džazira javlja da je vojska dovela kranove i teretna vozila kako bi uklonika barikade i izgorele automobile s trga. Neki demonstranti zarekli su se da će nastaviti proteste sve dok Mubarak ne podnese ostvaku, iako je egipatski predsednik ranije ove nedelje izjavio da se neće povući s vlasti dok mu na jesen ne istekne mandat.

Protesti opozicije nastavljaju se i u Aleksandriji, dok nekoliko opozicionih lidera danas razgovara sa potpredsednikom Omerom Sulejmanom. Najveća opoziciona grupa - Muslimansko bratstvo, kaže međutim da se neće priključiti razgovorima sve dok Mubarak ne podnese ostavku.

XS
SM
MD
LG