Linkovi

Mubarak osnovao odbor za reforme


Protesti u Egiptu
Protesti u Egiptu

Sve veći broj demonstranata se pridružuje desetinama hiljada ljudi koji su danas preplavili Trg Tahrir u Kairu, uprkos odluci predsednika Hosnija Mubaraka da uspostavi odbore za nadzor demokratskih reformi.

Borci za demokratiju okupiraju trg 15 dana uzastopce, sa namerom da prisile predsednika da odmah podnese ostavku. Mubarak je prošle nedelje saopštio naciji da se na izborima u septembru neće kandidovati za svoj šesti predsednički mandat. Protesti se nastavljaju i pojačavaju bez obzira na Mubarakovo saopštenje.

Masovni skupovi se ocenjuju kao test sposobnosti demonstranata da nastave pritisak na vladu za koju tvrde da prihvata samo površne ustupke. Demonstranti na trgu mašu zastavama i skandiraju parole protiv predsednika. Neki kažu da su prvi put došli na miting. Među njima je i Vail Gonim, radnik softverske kompanije „Gugl“, koji je juče oslobođen pritvora.

Potpredsednik Omar Sulejman je danas saopštio da je Mubarak izdao dekret kojim se uspostavlja odbor za pripremu nacrta ustavnih reformi i, takođe, odbor koji će da nadzire njihovo sporovođenje. Reforme treba da ublaže propise za kandidovanje za predsednički položaj i ograniče broj mandata, što su ključni zahtevi egipatske opozicije.

Sulejman je saoopštio da je Mubarak formirao i treći odbor koji treba da istraži prošlonedeljne smrtonosne sukobe predsednikovih pristalica i protivnika na prestoničkom Trgu Tahrir. Nije saopšteno ko će biti članovi tih odbora i kako će biti izabrani.

U međuvremenu, kancelarija američkog potpredsednika Džozefa Bajdena saopštila je da je on danas razgovarao sa egipatskim potpredsednikom Omarom Sulejmanom, da bi mu preneo da Sjedinjene Države podržavaju mirnu, brzu, sadržajnu i legitimnu tranziciju u Egiptu. Prema tom saopštenju, Bajden i Sulejman su razmotrili dodatne korake koje Sjedinjene Države podržavaju, koji pored ostalog obuhvataju momentalni prekid hapšenja, uznemiravanja, prebijanja i pritvaranja novinara i političkih i društvenih aktivista i poštovanje slobode okupljanja i govora. Sjedinjene Države, navodi se dalje, podržavaju momentalno ukidanje vanrednog stanja.

Nešto ranije, američki sekretar za odbranu, Robert Gejts, danas je u Pentagonu prvi put javno komentarisao proteste u Egiptu. On je naglasio da je od kritičnog značaja" da vlada predsednika Mubaraka krene napred i sprovede obećane reforme. Gejts je takođe istakao da bi prodemokratske demonstracije u Egiptu i Tunisu trebalo da inspirišu ostale vlade u regionu da krenu u "pozitivnom smeru", odnosno ka rešavanju političkih i ekonomskih problema.

XS
SM
MD
LG