Linkovi

Pregovori vlasti i Muslimanskog bratstva


Egipatski potpredsednik Omar Sulejman vodi pregovore sa predstavnicima stranke Muslimansko bratstvo
Egipatski potpredsednik Omar Sulejman vodi pregovore sa predstavnicima stranke Muslimansko bratstvo

Egipatski potpredsednik Omar Sulejman je započeo razgovore bez presedana sa predstavnicima niza opozicionih grupacija, među kojima je i zvanično zabranjeno Muslimansko bratstvo, o nacrtu reformi kojima bi se razrešio gotovo dvonedeljni narodni bunt protiv vlade.

Potpredsednik se danas sastao sa predstavnicima Muslimanskog bratstva, sekularnih opozicionih partija i nezavisnim političkim ličnostima. Jedan od lidera Bratstva, Muhamed Mursi, izjavio je za agenciju „Asošijeted pres“ da njegova organizacija ne odustaje od zahteva da se predsednik Hosni Mubarak posle 30 godina vladavine povuče sa vlasti.

To je posle mnogo godina prvi poznati razgovor Egipatske vlade i Muslimanskog bratstva, zabranjene organizacije koja obezbeđuje socijalne usluge sirotinji u zemlji i čiji članovi služe u parlamentu kao nezavisni poslanici.

Egipatska agencija je prenela da su se učesnici današnjih razgovora saglasili da uspostave odbor u kojem će biti predstavnici pravosuđa i političari, koji treba da prouče predložene ustavne amandmane o pravu na kandidovanje za predsednički položaj. Hiljade antivladinih aktivista su i danas, 13. dana uzastopce, okupirale Trg Tahrir, obećavajući da će tu i ostati sve dok Mubarak ne ode sa vlasti i prkoseći vladinim pozivima da napuste trg i vrate se na posao.

Mnogi demonstranti kažu da strahuju da će vlada pokušati da iscrpi njihov pokret sprovođenjem površnih demokratskih reformi. Ujedinjene nacije procenjuju da je od početka bunta protiv vlasti više od 300 ljudi poginulo i da su hiljade demonstranata ranjene.

XS
SM
MD
LG