Linkovi

Elbaradej se vratio u Egipat


Bivši generalni direktor Medjunarodne agencije za atomsku energiju Mohamed Elbaradej razgovara sa novinarima na aerodromu u Kairu, 27. januara 2011.
Bivši generalni direktor Medjunarodne agencije za atomsku energiju Mohamed Elbaradej razgovara sa novinarima na aerodromu u Kairu, 27. januara 2011.

Istaknuti egipatski pristalica reformi Muhamed Elbaradej, vratio se u zemlju, u kojoj se nastavljaju protesti protiv predsednika Hosnija Mubaraka.

Elbaradej je doputovao u Kairo iz Austrije i maloj grupi pristalica koji su ga dočekali na aerodromu, rekao da je nastupio „kritičan trenutak za Egipat“. Nešto ranije, dobitnik Nobelove nagrade za mir i bivši predsednik agencije Ujedinjenih nacija za atomsku energiju, rekao je da planira da se pridruži demonstrantima koji protestuju protiv tridesetogodišnje vladavine Hosnija Mubaraka. On je takođe upozorio egipatske vlasti da ne upotrebljavaju silu protiv demonstranata.

Za to vreme, sukobi policije i demonstranata se nastavljaju. Agencije navode da je u neredima poginulo najmanje pet ljudi. Portparol Bele kuće, Robert Gibs, izjavio je da su Sjedinjene Države zatražile od egipatske vlade i demonstranata da se uzdrže od nasilja. Policija je danas u Suecu koristila suzavac i gumene metke. Demonstranti su u tom gradu sinoć zapalili jednu državnu zgradu i policijsku stanicu.

Takođe su pokušali da zapale lokalno sedište vladajuće Nacionalne demokratske partije, ali je policija uspela da ih potisne uz pomoć suzavca. Najmanje 55 ljudi je ranjeno. Stotine demonstranata su se sukobile sa policijom i u Ismailiji. Generalni sekretar vladajuće partije Safvat El-Šerif izjavio da je vlada spremna za javni dijalog sa predstavnicima omladine, koja je proteklih dana podstakla mnoge proteste. Aktivisti u borbi protiv vlasti koriste socijalne veb sajtove i pozivaju sutra na velike demonstracije u Kairu.

XS
SM
MD
LG