Linkovi

Jordan i Izrael bez egipatskog gasa


Plamen iz gasnog terminala na severu Sinajskog poluostrva posle eksplozije koja je onemogućila dovod gasa Jordanu i Izraelu
Plamen iz gasnog terminala na severu Sinajskog poluostrva posle eksplozije koja je onemogućila dovod gasa Jordanu i Izraelu

Egipatski zvaničnici saopštili su da je današnja eksplozija u gasnom terminalu na severu Sinajskog poluostrva oštetila gasovod kojim se snabdevaju Jordan i Izrael.

Eksplozija je izazvala požar, zbog kojeg su vlasti bile primorane da prekinu dotok gasa. Novinska agencija Asošijeted Pres prenela je izjavu direktora egipatske kompanije za prirodni gas da je požar izazvalo curenje gasa, ali i navode lokalnog bezbednosnog zvaničnika koji je rekao da j eksplozivna naprava detonirana unutar terminala, i regionalnog guvernera koji sumnja da je reč o sabotaži.

Jordan čak 80 odsto struje proizvodi od egipatskog prirodnog gasa, tako da će zemlja sada morasti da se okrene lož ulju i dizelu kako bi elektrane nastavile da proizvode električnu energiju. Jordanski zvaničnici kažu da su rezerve tog goriva dovoljne za tri nedelje, ali da promena košta državu 4,2 miliona dolara dnevno. Oni veruju da će obustava isporuke gasa trajati nedelju dana, dok gasovod ne bude popravljen. Deo gasovoda koji ide ka Izraelu nije oštećen, ali zvaničnici jevrejske države kažu da su privremeno onemogućili pristup gasu, dok se ne utvrdi obim štete.

XS
SM
MD
LG