Linkovi

Nova optužnica protiv Morsija


Svrgnuti egipatski predsednik Mohamed Morsi u sudnici u Kairu (arhivski snimak)

Egipat je optužio svrgnutog predsednika Mohameda Morsija za odavanje državnih tajni i poverljivih dokumenata Kataru

Egipat je danas podigao optužnicu protiv svrgnutog predsednika Mohameda Morsija i još devet osoba zbog ugrožavanja nacionalne bezbednosti, odavanjem državnih tajni i poverljivih dokumenata Kataru, čime je dodatno zaoštren obračun vlasti te zemlje sa Muslimanskim bratstvom.

Odnosi Katara i Egipta pogoršali su se nakon Morsijevog zbacivanja s vlasti u julu prošle godine. Katar je podržavao Morsija, koji se nalazi u zatvoru zajedno sa hiljadama pripadnika Muslimanskog bratstva, od kojih su neki osuđeni na smrt po odvojenim optužnicama.

Bezbednosni izvori saopštili su prošlog meseca da Egipat sprovodi istragu protiv Morsija u vezi sa dokumentima koji su dati Kataru i njegovom satelitskom televizijskom kanalu Al Džaziri. Iz egipatskog državnog tužilalaštva je danas saopšteno da je tokom istrage pronađeno dovoljno dokaza da se svrgnuti predsednik i još devet osoba optuže za špijunažu. Takođe je navedeno da su poverljiva dokumenta sadržavala lokacije na kojima se nalazi oružje egipatske vojske, te detalje o egipatskoj unutrašnjoj i spoljnoj politici.

Katarsko ministarstvo spoljnih poslova nije komentarisalo ove optužbe koje su pripadnici Muslimanskog bratstva, zabranjenog u Egiptu, odbacili kao politički motivisane. Mohamedu Morsiju već se sudi po nizu optužnica, od nasilja do vređanja pravosuđa.

XS
SM
MD
LG