Linkovi

Mubarak i porodica milijarderi


Egipatski predsednik Hosni Mubarak
Egipatski predsednik Hosni Mubarak

Stručnjaci za Bliski istok kažu da porodica egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka ima bogatstvo koje možda dostiže 70 milijardi dolara.

Prema procenama stručnjaka, Mubarak i njegova porodica imaju imovinu u ukupnoj vrednosti od 40 do 70 milijardi dolara. Oni navode da egipatski predsednik najveći deo bogatstva držu u švajcarskim bankama ili u nekretninama u Njujorku, Los Andjelesu i Londonu. Neki stručnjaci navode da on takodje ima nekoliko raskošnih kuća širom Egipta. Mubarakova supruga, Suzana i njihova dva sina, Gamal i Alaa, su takodje milijarderi.

Američki i britanski stručnjaci navode da bogatstvo porodice datira iz doba kad je Mubarak bio oficir vazduhoplovnih snaga i u poziciji da sekne korist od korporacijske korupcije vezane za vojne ugovore. Analitičari navode da je porodica takođe bila u mogućnosti da akumulira bogatstvo putem poslovnog partnerstva sa stranim investitorima i kompanijama.

Profesorka političkih nauka na američkom univerzitetu Prinston Amani Džamal izjavila je za TV mrežu ABC da je, kako se procenjuje, Mubarakovo bogatstvo slično imetku drugih bliskoistočnih lidera. Ona je ukazala da je bilo „jako mnogo korupcije u njegovom režimu kao i korišćenja državnih resursa zarad ličnog bogaćenja.“

XS
SM
MD
LG