Linkovi

Mubarakovo sudjenje u Kairu


Policija u Kairu spremna da dočeka demonstrante
Policija u Kairu spremna da dočeka demonstrante

U Kairu iduće nedelje počinje sudjenje bivšem predsedniku Hosniju Mubaraku. Pitanje Mubarakovog zdravlja izazvalo je nagadjanja da će sudjenje biti odloženo, ili će se održavati u letovalištu Šarm el Šeik, gde je bivši predsednik na lečenju.

Medjutim, državni mediji preneli su reči egipatskog ministra pravde da sudjenje počinje 3. avgusta, i da će biti održano u Konferencijskom centru u Kairu.

Mubarak je suočen sa optužbama za korupciju i izdavanje naredbe za ubijanje demonstranata. Gotovo 900 ljudi je izgubilo život za vreme 18-dnevne revolucije kojom je u februaru zbačen sa vlasti.

Egipatski lekari navode da je Mubarak suviše slab i da odbija da jede čvrstu hranu. U utorak je direktor bolnice saopštio da je Mubarak izgubio na težini i da je „veoma slab i nemoćan.“ Postoji obilje glasina o Mubarakovom lošem zdravstvenom stanju, ali kritičari sumnjaju da su te glasine smišljene da bi se sprečilo da bivši predsednik izadje pred sud.

Ukoliko bude proglašen krivim, Mubarak bi mogao da bude osudjen na smrt. Svako odlaganje sudjenja verovatno bi pojačalo zategnutost izmedju vojnog saveta koji trenutno vlada Egipatom, i demonstranata frustriranih tempom promena.

Sutra se očekuje održavanje masovnih demonstracija zbog, kako se navodi, sporog tempa reformi i nedovoljnog sprovodjenja pravde.

XS
SM
MD
LG