Linkovi

Napadi na novinare u Egiptu


Demonstranti pomažu povređenom francuskom novinaru
Demonstranti pomažu povređenom francuskom novinaru

Bezbednosne snage u Kairu privode novinare koji izveštavaju o tamošnjim protestima, dok ih sledbenici predsednika Hosnija Mubaraka napadaju.

Strani mediji izveštavaju da su bezbednosne snage danas privele najmanje osam stranih novinara. Medjutim, Odbor za zaštitu novinara saopštio je za Glas Amerike da istražuje izveštaje o najmanje 30 pritvorenih novinara. Izveštači navode da su bili mete napada gnevnih sledbenika predsednika Mubaraka, koji smatraju da su mediji naklonjeni antivladinim demonstrantima.

Dopisnike Glasa Amerike u glavnom gradu Egipta opkolilo je nekoliko ljudi i sprečilo ih da odu na trg Tahrir. Novinari CNN-a, Al Džazire i drugih medijskih kuća izvestili su o sličnim napadima. Oni takodje navode da im je uništavana i oduzimana oprema dok su izveštavali o haosu.

Predstavnik Bele kuće Robert Gibs ukazao je da su zastrašivanja novinara „neprihvatljivo“. On je, takodje rekao da bi svaki pritvoreni reporter trebalo da bude oslobodjen.

Predstavnik Stejt Departmenta P.J. Krouli danas je osudio, kako se izrazio, „orkestriranu kampanju“ da se zastraše medjunarodni novinari u Kairu, kao i ometanje njihovog izveštavanja.

XS
SM
MD
LG