Linkovi

Deo egipatske elite podržava promene


Deo egipatske elite podržava promene
Deo egipatske elite podržava promene

Demonstracije u Egiptu kojima se poziva na smenu predsednika Hosnija Mubaraka privukle su ljude iz svih društvenih slojeva uključujući i neke članove egipatske elite.

Neki od njih su imali finansijske i političke koristi od bliskih veza sa Mubarakovom vladom. Medjutim, ironija je da su mnogi od tih pripadnika elite bili medju demonstrantima protiv predsednika Mubaraka, tražeći kraj njegove autoritarne vladavine. Dopisnik Glasa Amerike u Kairu je potražio takve Egipćane, ali je malo članova društvene elite bilo spremno da govori pred kamerama. Medjutim, jedan biznismen je pristao.

Nedaleko od Trga oslobodjenja nalazi se ekskluzivni klub, gde biznismen Ibrahim Labib provodi vreme, kao u oazi mira, dok u prestonici traju nemiri.

"Imamo mnogo problema, ostajemo kod kuće, nigde ne idemo. Niko nigde ne ide. Ne možemo da radimo, niko ne radi, tako da ostajemo kod kuće", kaže Labib.

On pokušava da skrene misli sa briga zbog neizvesne budućnosti i pitanja gde će protesti, kojima se ne nazire kraj, odvesti njegovu zemlju. Takodje se plaši da će sve ostati po starom.

"Brine me mogućnost da se ništa ne promeni. Imamo pravo da dobijemo nešto drugačije od onoga što smo imali."

Ovih dana, teško je pronaći parking mesto ili slobodan sto u ovom sportskom klubu u centru Kaira, gde pristup imaju samo članovi. To je mesto gde imućni Egipćani mogu da se okupe i pričaju o drugim temama osim protesta. Neki od članova egipatske zapadno orijentisane, mahom sekularne elite, pitaju se da li će moći da održe svoj stil života. Brine ih mogućnost da će Egipat postati religioznija, više nacionalistička zemlja sa ograničenjima gradjanskih sloboda. Plaše se da će promene biti tako drastične da će ih prinuditi da se isele.

Pobunu u Egiptu predvodili su pretežno mladi intelektualci iz elite koja želi demokratiju zapadnog tipa. Ibrahim Labib je u svojim šezdesetim, i kaže da ne bi voleo da napusti Egipat ni pod kakvim okolnostima. Brine ga da zemlja sa oštećenom ekonomijom i represivnom vladom neće pružati mogućnosti mladim ljudima. Kao i mnogi Egipćani, on veruje da je Mubarakovo vreme isteklo, ali se nada da će promene koje će uslediti učiniti Egipat boljom zemljom za sve, a ne samo za neke.

"Nadamo se da će se sve brzo rešiti. On je star, otići će, bilo da ga sklonimo mi, ili Bog. Zato je potrebno da se poboljša stanje u zemlji."

Labib kaže da će sačekati da previranja prodju, u nadi da su bolji dani na horizontu za njegovu drevnu zemlju.

XS
SM
MD
LG