Linkovi

Parlamentarni izbori u Egiptu


Žena glasa na biračkom mestu u Aleksandriji u Egiptu, 28. novembar, 2010.

Birači u Egiptu su danas glasali na parlamentarnim izborima, posle kojih se očekuje porast moći i uticaja vladajuće partije predsednika Hosnija Mubaraka. Očekuje se da njegova Nacionalna demokratska partija osvoji čvrstu većinu u parlamentu od 508 poslaničkih mesta.

Jedina ozbiljna opozicija, Muslimansko bratstvo, prema predviđanjima treba da prođe znatno lošije nego na prethodnim izborima 2005, kada je osvojila petinu poslaničkih mesta. Deset dodatnih mesta popunjava sam predsednik. Izbori se održavaju pod senkom optužbi za uznemiravanje i kršenje izbornih pravila.

Uoči današnjih izbora, nekoliko stotina pripadnika Muslimanskog bratstva je uhapšeno u najnovijem talasu obračuna sa zabranjenom organizacijom koja je registrovala svoje kandidate kao nezavisne. Vlada koja je tvrdila da će izbori biti slobodni i pošteni, zabranila je strane posmatrače, s obrazloženjem da oni krše suverenitet zemlje.

Kao i proteklih godina, očekuje se da će izlaznost 41 miliona registrovanih birača biti mala. Predsednički izbori u Egiptu treba da se održe iduće godine, a Hosni Mubarak, koji ima 82 godine i na predsedničkom je položaju od 1981, još nije saopštio da li će se kandidovati za još jedan mandat.

XS
SM
MD
LG