Linkovi

Protesti usporavaju ekonomiju


Protesti na trgu Tahrir u Kairu
Protesti na trgu Tahrir u Kairu

Egipatski potpredsednik Omar Sulejman kaže da će tekući politički protesti u zemlji znatno smanjiti ovogodišnji ekonomski rast.

Sulejman, koji pokušava da uveri demonstrante da okončaju demonstracije, rekao je danas da bi egipatska ekonomija mogla da raste po stopi od 3,4 odsto u 2011. U decembru, vlada je predvidela šestoprocentni rast za 2011. Medjutim, to je bilo pre gotovo tronedeljnih uličnih protesta protiv skoro 30-godišnje vladavine predsednika Hosnija Mubaraka.

Analitičari u jednoj medjunarodnoj banci naveli su da bi godišnji ekonomski rast Egipta mogao da se uspori još više, možda na 1 do 2 odsto. Egipatska ekonomija je prošle godine porasla za pet odsto.

Hiljade radnika u nekim ključnim industrijama u Egiptu napustili su ove nedelje radna mesta ili organizovali proteste, nezavisno od demonstracija protiv vlade fokusiranih na Kairo.

Sulejman je rekao novinskim agencijama da vlada neće biti zbačena. On je istakao da bi to „dovelo do haosa“. Sulejman je rekao da su razgovori izmedju vlade i opozicionih grupa prvi način da se postigne stabilnost.

XS
SM
MD
LG