Linkovi

Ekonomski zastoj u Egiptu


Protesti u Egiptu doveli do zatvaranja banaka
Protesti u Egiptu doveli do zatvaranja banaka

Egipatska ekonomija je gotovo zamrla jer su banke zatvorene, zemlji je smanjen kreditni rejting, dok medjunarodne korporacije i maloprodaja naglo smanjuju svoje operacije u zemlji.

Egipatska centralna banka je danas, treći dan za redom, odbila da dopusti državnim i privatnim bankama da otvore vrata za klijente iz straha da bi mogle da budu opljačkane. U većini bankomata nema više novca.

Finansijski haos je eskalirao zbog neprekidnih protesta protiv 30-godišnje uprave predsednika Hosnija Mubaraka. Egipćani ne mogu da dobiju penzije i plate koje normalno primaju svake prve nedelje u mesecu.

Firma za finansijske usluge Standard i Pur smanjila je kreditni rejting Egipta za jedan stepen sa BB+ na BB. Ta rejting kompanija upozorila je da bi mogla da nastavi da smanjuje kreditni rejting Egipta u naredna tri meseca. Proteklih dana još dve kompanije za kreditni rejting su smanjile rejting Egipta. Kompanija za finansijski konsalting, Mudis, ocenila je državne obveznice Egipta kao gotovo bzvredne, dok je kompanija Fič smanjila egipatski rejting sa „stabilnog“ na „negativan“.

XS
SM
MD
LG