Linkovi

Klinton ohrabruje reforme u Egiptu


Državna sekretarka Hilari Klinton i egipatski ministar inostranih poslova Nabil el-Arabi
Državna sekretarka Hilari Klinton i egipatski ministar inostranih poslova Nabil el-Arabi

Američka državna sekretarka Hilari Klinton je u Egiptu gde će vršiti pritisak na tranzicionu vladu u toj zemlji da preduzme korake ka uvodjenju demokratskih reformi.

Hilari Klinton je danas doputovala u Kairo nakon sastanka ministara inostranih poslova Grupe 8 u Parizu. Ona je američki funkcioner najvišeg ranga koji je posetio Egipat od kako su antivladini demonstranti u februaru protestima doveli do zbacivanja sa vlasti dugogodišnjeg predsednika Hosnija Mubaraka.

Hilari Klinton se sastala sa novim ministrom inostranih poslova Nabilom Elarabijem i drugim funkcionerima. Ona će se takodje, prema očekivanjima, sastati sa aktivistima koji i dalje traže reforme.

Nakon razgovora u Egiptu, Hilari Klinton putuje u Tunis – početnu odrednicu pro-demokratskog pokreta koji je ove godine zahvatio najveći deo Bliskog istoka i Severne Afrike.

Državna sekretarka je prošle nedelje rekla zakonodavcima da Vašington ima „ogroman ulog u obezbedjivanju da Egipat i Tunis pruže modele za onu vrstu demokratije“ koju se Sjedinjene Države nadaju da će videti u tom regionu.

XS
SM
MD
LG