Linkovi

SAD: Vašington neće nametati svoj politički model


Sledbenici zbačenog predsednika Mohameda Morsija aranžiraju zastave u Nasr Sitiju u Kairu, 15. juli, 2013.
Sledbenici zbačenog predsednika Mohameda Morsija aranžiraju zastave u Nasr Sitiju u Kairu, 15. juli, 2013.

Zamenik američkog državnog sekretara Vilijem Berns sastao se sa liderima nove prelazne vlade koju je postavila vojska.

Berns je izjavio danas da SAD neće nametati svoj model demokratije Egiptu i da prihvataju da jedino Egipćani treba da odlučuju o svojoj budućnosti.

U međuvremenu pokret Muslimansko bratstvo nastavlja sa protestima protiv svrgavanja bivšeg predsednika Mohameda Morsija.

Egipatska vojska je saopštila da će odgovoriti “upotrebom grube sile” ukoliko demonstranti budu pokušali da se približe ili izvrše napad na vojne baze.

Vilijem Berns, inače, prvi visoki američki zvaničnik koji boravi u Egiptu posle svrgavanja Morsija, istakao je da nije došao da bilo kome drži predavanje.

“Moja poruka je jednostavna. SAD su i dalje duboko privržene uspehu demokratiji i prosperitetu Egipta. Mi želimo jak Egipat, koji je stabilan, demokratski, tolerantan I obuhvata sve,” rekao je Berns.

Pred novinarima je rekao da Egiptu ne preti opasnost da ponovi tragediju sličnu Siriji, jer su egipatski lideri svesni opasnosti polarizacije, dodavši da uspešno rešenje leži u uključivanju svih u demokratski izabranu civilnu vladu.

Berns će danas i sutra voditi razgovore i sa predstavnicima civilnog društva kao i predstavnicima poslovnog sveta.
XS
SM
MD
LG