Linkovi

Egipat: NVO sektor pod istragom


Egipatski aktivisti ispred policijskog kordona
Egipatski aktivisti ispred policijskog kordona

Egipatski premijer kog je imenovala vojska, Kamal al-Ganzuri, izjavio je da Kairo neće prekinuti istragu delovanja nevladinih organizacija finansiranih iz inostranstva, uprkos – kako je rekao – pretnjama Sjedinjenih Država i drugih zemalja da će obustaviti pomoć.

Ganzuri je danas naglasio da će se Egipat „držati zakona“ u postupku protiv nevladinih organizacija i da neće „pokleknuti zbog pomoći ili nekih drugih razloga“. On je rekao da su se zapadne zemlje okrenule „protiv Egipta“ otkako je počela istraga. Vašington je saopštio da bi mogao da ukine vojnu pomoć u iznosu od tri milijarde i 100 miliona dolara godišnje, ako Kairo ne povuče zabranu putovanja uvedenu za najmanje 19 američkih državljana optuženih za nezakonito prikupljanje fondova.

Tri američka senatora su danas upozorila da je moguć „užasan poremećaj“ odnosa sa Egiptom, ako se ovaj slučaj uskoro ne reši. Republikanci Džon Mekejn i Keli Ajot i nezavisni senator Džo Liberman, istakli su da je ugrožena kongresna podrša Egiptu. Međutim, Egipatska vlada tvrdi da ne može da se meša u pravosudnu istragu o tome da li su nevladine organizacije – od kojih tri imaju sedišta u Sjedinjenim Državama – prekršile zakon primajući gotovinu iz inostranstva bez zvaničnog odobrenja.

Za ukupno 43 strana i domaća službenika nevladinih organizacija uvedena je zabrana izlaska iz Egipta i njihov slučaj je predat krivičnom sudu. Sudija Sameh Abu Zaid, jedan od dvojice sudija koji vode istragu, danas je izjavio da je zabrana putovanja uvedena kada su neki od pozvanih na saslušanje otišli iz zemlje. On je objasnio da je pretres 17 nevladinih kancelarija u decembru, sproveden „u skladu sa zakonom“. Sudija je takođe rekao da je prikupljeno 160 dokaza – „od kojih su pojedini opasni“ – i da istraga obuhvata nezakonito finansiranje iz Sjedinjenih Država, Evrope i arapskih zemalja.

Jedan zvaničnik američkog Sekretarijata za odbranu je saopštio u Vašingtonu da će načelnik američkog Združenog generalštaba, general Martin Dempsi, ove nedelje otputovati u Egipat na „odavno planirane“ razgovore sa general-pukovnikom Samijem Enanom i šefom Vrhovnog vojnog saveta, feldmaršalom Huseinom Tantavijem. Isti zvaničnik je dodao da će američki general pokrenuti i ovo pitanje, ako spor do njegovog dolaska u Egipat ne bude rešen.


XS
SM
MD
LG