Linkovi

Velika očekivanja od proširenja Sueckog kanala


Dok egipatski zvaničnici imaju ambiciozne planove u vezi sa projektom proširenja Sueckog kanala, pojedini analitičari smatraju da projekat proširenja kanala možda neće obezbijediti dovoljan broj radnih mesta ili dovoljno podstaći ekonomski oporavak da bi doprinio poboljšanju bezbjednosne situacije.

Egipćani grade kanale još od vremena faraona. Sada planiraju da prošire Suecki kanal, što podstiče nade da će možda uskoro doći kraj ekonomskoj krizi. Međutim, kako iz Londona izvještava novinarka Glasa Amerike Heder Mardok, pojedini analitičati smatraju da bi taj projekat mogao previše da košta, te da će proći dugo vremena prije nego što bude poboljšao život prosječnih Egipćana.

Suecki kanal, koji se proteže na 163 kilometra između Crvenog mora i Sredozemlja, od otvaranja 1869. podsticao trgovinu između Evrope i Azije, a trenutno donosi profit of pet milijardi dolara godišnje. Zvaničnici tvrde da će projekat za proširenje kanala, čija realizacija je počela u avgustu prošle godine, gotovo udvostručiti saobraćaj.

Planirana je nova sekcija duž postojećeg pomorskog koridora, koja će omogućiti odvijanje saobraćaja u dva smera u jednom dijelu kanala. Dok Egipćani obilježavaju četvrtu godišnjicu nasilnih buntova koji su doveli do zbacivanja dva predsjednika, pojedini kažu da je zemlja spremna za ekonomski i politički oporavak.

Amr Musa je bivši generalni sekretar Arapske lige i predsjednički kandidat.

"Izradili smo Ustav, izabrali predsjednika i predstoje nam parlamentarni izbori. Kada se ove insititucije izgrade, onda mogu da kažem da je Egipat ušao u fazu treće republike i da se približava fazi razvoja, reformacije, prosvjetljenja i sređivanja nereda u zemlji”.

Nasilje se međutim nastavlja. Najmanje 15 osoba poginulo je u prošlonedeljnim protestima. U međuvremenu, pojedini analitičari smatraju da projekat proširenja kanala možda neće obezbijediti dovoljan broj radnih mesta ili dovoljno podstaći ekonomski oporavak da bi doprinio poboljšanju bezbjednosne situacije. Endrju Lambert je profesor pomorske istorije na Odsjeku za ratne studije Kings koledža u Londonu.

“Troškovi će biti ključni. Da li je globalni promet dovoljno dinamičan da bi se investicija isplatila? I za stari kanal je bilo potrebno određeno vrijeme da bude isplativ, s obzirom na to da je projekat bio skuplji nego što se procjenjivalo”.

Izgradnja starog Sueckog kanala trajala je najmanje deceniju i ometali su je politički sporovi, nedostatak radne snage i bolesti. Egipatski lider Abdel Fatah al Sisi međutim želi da nova sekcija bude izgrađena do narednog avgusta. Očekuje da će koštati 8 i po milijardi dolara, te da će udvostručiti godišnji prihod Sueckog kanala do 2023. godine. To, ipak, neće riješiti hitnu potrebu zemlje za radnim mjestima i prihodom, kaže Karol Kirstin, predavač na Kings koledžu.

“U kontekstu zapošljavanja ili doprinosa egipatskom bruto domaćem proizvodu, proširenja obima trgovine…To će zatim imati samo sekundaran uticaj na životni standard ljudi. Riječ je o dugoročnom projektu, koji neće preokrenuti situaciju u Egiptu u narednih pet do 10 godina.”

Neizvjesna bezbjednosna situacija na Sinajskom poluostrvu, gdje ekstremisti i dalje napadaju vladine položaje, takođe bi mogla dodatno da uspori izgradnju kanala, smatra Kirstin. On ističe da je riječ o “grandioznom planu”, čija bi realizacija mogla da traje duže nego što se očekuje, ali koji će možda jednog dana, poput starog Sueckog kanala, pomoći naciji.

XS
SM
MD
LG