Linkovi

Egipat: Nastavak nasilja i nove žrtve


Desetine osoba poginule su u novom talasu nasilja u Egiptu, gde su pristalice Mohameda Morsija ponovo izašle na ulice uprkos vanrednom stanju

Desetine ljudi poginule su u novom talasu nasilja u Egiptu, gdje se bezbjednosne snage obračunavaju sa demonstrantima koji podržavaju svrgnutog predsjednika Mohameda Morsija. Desetine hiljada Morsijevih pristalica izašle su na ulice širom zemlje, uprkos vanrednom stanju koji je uvela privremena vlada.

Na “Dan gnjeva”, kako su ga u znak protesta zbog vojnog obračuna nazvale pristalice Muslimanskog bratstva, u Egiptu su ponovo su izbili sukobi. Pucnjava iz automatskog oružja odjekivala je ulicama Kaira, dok se dim izdizao iznad trga Ramzes gdje su se ovog puta žestoko sukobili demonstranti i lokalno stanovništvo.

Trg su nadlijetali vojni helikoperi iz kojih je, kako su pojedini očevici ustvrdili za televiziju Al Džazira, pucano na demonstrante. Dopisnica Glasa Amerike iz Kaira Elizabet Erot putem Skajpa opisuje kako su demonstranti reagovali na današnju pucnjavu.

"Odjednom bi se čula buka i demonstranti bi se istovremenu pognuli, što je bio nagovještaj da su ispaljeni hici. Nije bilo moguće utvrditi koje vrste. Nije bio suzavac, jer bi se vidjeli oblaci dima.”

Agencija Rojters prenosi izjavu očevica koji kaže da je u jednoj džamiji vidio tijela 27 osoba koje su najvjerovatno pogođene mecima i sačmom. Rojtersov fotograf prenosi da su bezbjednosne snage otvorile vatru iz različitih pravaca, kada je napadnuta policijska stanica.

“Nalazimo se u poljskoj bolnici u džamiji Al Fateh i do sada imamo tijela 27 mučenika i veoma veliki broj povrijeđenih”, kaže jedan od ljekara u bolnici.

Sukobi su izbili i u drugim gradovima, gdje je takođe bilo žrtava. Bezbjednosni zvaničnici navode da su, od sinoć, širom zemlja poginula i 24 policajca. Za sada nema nagovještaja smirivanja nemira, uprkos stupanja na snagu policijskog časa. Morsijeve pristalice izašle su na ulice širom Egipta nakon podnevne molitve, jedinog perioda kada nije bilo nasilja.

“Nikada nismo koristili nasilje. I nikada nećemo ćutati kada su u pitanju naša prava. Ne pripadamo bratstvu niti drugim grupama. Ovdje smo zbog braće koja su umrla. Želimo pravdu za njih.”

Muslimansko bratstvo pozvalo je na “Dan gnjeva”, dva dana nakon što je egipatska policija uništila dva velika kampa Morsijevih sledbenika u Kairu. Prema zvaničnim podacima, u nasilju je poginulo 638 ljudi, dok Muslimansko bratstvo tvrdi da ima više hiljada žrtava.

Egipatska državna televizija danas je prenijela da će se vojska i policija odlučno obračunati sa svima koji prekrše vanredno stanje. Vlada je prethodno saopštila da će u slučaju napada na državne institucije koristiti bojevu municiju, što su kritikovale organizacije za zaštitu ljudskih prava.

“Upotreba bojeve municije nije način za sprečavanje eskalacije nasilja. Ovo je vrijeme za ekstremnu uzdržanost i što je više moguće izbjegavanje korišćenja bojeve municije”, naglasila je Heba Morajef iz Hjuman rajts voča.

Dopisnica Glasa Amerike prenosi da su bezbjednosne snage blokirale glavne puteve i rasporedile veći broj oklopnih vozila u prijestonici u iščekivanju današnjih protesta. Širom Kaira pojavili su se i kontrolni punktovi koje su, kako prenosi Asošijeted pres, postavili naoružani civili u pokušaju da zaštite svoje domove i porodice.
XS
SM
MD
LG