Linkovi

Uhapšene pristalice Muslimanskog bratstva


Egipatski aktivista nosi poruku "Terorističko bratstvo" na demonstracijama protiv terorizma održanim u Kairu 26. decembra 2013.
Egipatski aktivista nosi poruku "Terorističko bratstvo" na demonstracijama protiv terorizma održanim u Kairu 26. decembra 2013.

Egipatske vlasti uhapsile su 16 aktivista Muslimanskog bratstva u provinciji Šarkija, u delti Nila, pod sumnjom da su promovisali ideologiju grupe koja je juče proglašena za terorisitčku organizaciju.

Prelazna vlada Egipta, koja uživa podršku vojske, pojačala je suzbijanje aktivnosti Muslimanskog bratstva, dan pošto je tu grupu proglasila terorističkom organizacijom. Državni mediji prenose da su vlasti uhapsile 16 aktivista Bratstva u provinciji Šarkija u delti Nila, pod sumnjom da su promovisali ideologiju te grupe, delili njene pamflete i podsticali nasilje protiv vojske i policije.

U Kairu je petoro ljudi povredjeno kada je bomba eksplodirala u blizini autobusa gradskog prevoza, na vrlo prometnoj raskrsnici. Vlasti su saopštile da je demontirana druga bomba pričvršćena uz obližnji bilbord.

Ministarstvo unutrašnjih poslova ocenilo je da je napad pokušaj da se zastraše birači uoči referenduma o novom ustavu, koji će biti održan u januaru. Referendum se promoviše kao deo demokratske tranzicije pred naredne paralementarne I predsedničke izbore. Novi ustav zameniće dokument usvojen dok je Muslimansko bratstvo kontrolisalo egipatski parlament a Mohamed Morsi iz tog pokreta bio prvi demokratski izabrani predsednik Egipta.

Prelazna vlada proglasila je u sredu Muslimansko bratstvo terorističkom organizacijom, okrivivši je za bombaški napad u kojem je, dan ranije, ubijeno 15 osoba u policijskom štabu u Mansuri, severno od Kaira. Time je vlada dobila veća ovlašćenja da reaguje protiv te grupe, pojačavši gušenje pokreta koje je započelo od kada je vojska zbacila sa vlasti Morsija u julu.
XS
SM
MD
LG