Linkovi

Energetska postrojenja meta napada


Nasilje, ili opasnost od nasilja, mogu da poremete snabdevanje naftom i samim tim povećaju cenu

Posle nedavnog smrtonosnog napada na veliki energetski kompleks u Alžiru, cene nafte su se povećale. Neki eksperti veruju da predstoje novi napadi i da će oružje i taktika verovatno biti savršeniji.

Teroristi povezani sa Al-kaidom su u januaru zauzeli kompleks za eksploataciju prirodnog gasa u Alžiru. Uništili su opremu i zarobili taoce. Vladine snage su oslobodile pogon, ali ne pre nego što je poginulo 37 talaca.

Eksperti kažu da su energetski objekti meta, jer u njima rade strani inženjeri koji ponekad mogu da se razmene za veliki otkup, ili da skrenu pažnju na terorističke pobude. Opasnost na Bliskom istoku se povećava, kaže stručnjak za energetiku Bernard Vinstajn, iz Energetskog instituta „Megvajer“ u Teksasu, koji je govorio putem skajpa.

„Ono što je novo izgleda da je erupcija terirističke aktivnosti u Magrebu, u severnoj Africi.“

Vinstajn kaže da je „premija na opasnost“, odnosno dodatno osiguranje, već povećala cenu nafte do 10 odsto. Rizik utiče na cenu tokom celog procesa proizvodnje, transporta i prodaje nafte i gasa. Na primer, radnici traže veću nadnicu za rad na opasnim područjima, a skuplje je i osiguranje.

Veći rizik znači da investitori možda neće hteti da ulažu u naftne kompanije, ukoliko im nije obezbeđena veća zarada. Nasilje, ili opasnost od nasilja, mogu da poremete snabdevanje i samim tim povećaju cenu. Kris Fokner, izvršni direktor kompanije „Brajtling oil“, kaže da bi posledice budućih napada mogle da budu razorne.

Ekonomske posledice bi mogle da budu ogromne. Ako se skazaljka pomeri za pet ili osam dolara po barelu nafte, ili ako dođe do velikog poremećaja snabdevanja i cena se poveća za 50 dolara, to će da izazove skok cena na bezinskim pumpama ovde. A to će da izazove paniku u ekonomiji i na tržištima, što može da izazove znatnu štetu.“

Gal Luft, stručnjak za energetiku, kaže da i sajber napadi predstavljaju sve veću brigu za energetske kompanije.

„Kada sajber teroristi uvide ranjivost, mogu da povećaju svoju tehničku veštinu i na posletku razviju sposobnosti koje bi mogle da naprave pustoš na naftnim i gasnim tržištima.“

Do sada, najozbiljniji sajber napadi su bili usmereni na energetske mreže, više nego na proizvodnju nafte ili gasa. Ali Gal Luft kaže da bi to moglo da se promeni. U međuvremenu, cene nafte koje su skočile odmah posle napada u Alžiru, i dalje su visoke.
XS
SM
MD
LG