Linkovi

Rasna nejednakost u SAD


Sajam zapošljavanja u organizaciji Nacionalne urbane lige
Sajam zapošljavanja u organizaciji Nacionalne urbane lige

Ekonomski položaj Afro-amerikanaca i Hispanaca u SAD, u poređenju sa belcima, sve više se pogoršava, navodi se u novom izveštaju Nacionalne urbane lige.

Prema godišnjem izveštaju te organizacije, stopa nezaposlenosti je veća među crncima i hispancima, koji takođe raspolažu manjim bogastvom od belaca. Podaci Nacionalne urbane lige pokazuju da je više od 20 odsto crnaca i 18 odsto hispanaca nezaposleno ili da rade honorarno u situaciji kada žele posao sa punim radnim vremenom. Za bele radnike taj procenat je manji od 12 odsto.

Uprkos stalnom, ali i nejednakom oporavku američke ekonomije od vrhunca recesije 2009, stopa nezaposlenosti u februaru je i dalje bila 6,7 odsto. Nezaposlenost među Afro-amerikancima je međutim bila 12 odsto, u poređenju sa 5,8 odsto kod belaca.

Predsednik Nacionalne urbane lige, bivši gradonačelnik Nju Orleansa Mark Morial rekao je da u Sjedinjenim Državama postoji dubok jaz između onih koji imaju domove, sigurne poslove i ušteđevinu, i onih koji imaju malu ili nikakvu ekonomsku sigurnost.

Takođe je dodao da su se američke korporacije oporavile od recesije i da beleže rekordne zarade i profite na berzi, dok se mnogi Amerikanci i dalje suočavaju sa nizom ekonomskim problema, među kojima su gubitak poslova, zaplena domova, te smanjenje vladine pomoći za obrazovanje.

Predsednik Barak Obama nedavno je rekao da postoji opasna i sve veća nejednakost u zemlji i zatražio povećanje minimalne cene rada, čemu se oštro protive konzervativni članovi Kongresa.
XS
SM
MD
LG