Linkovi

Ekspanzija salona za feniranje


Njihov cilj je da im svaka mušterija izgleda kao zvezda, sa profesionalno isfeniranom kosom. Taj glamur košta 35 dolara.

Od ekonomskog pada 2008, mnogim privatnim biznisima u mnogim granama privrede bilo je teško da opstanu. Ali, kako iz Los Andjelesa izveštava Elizabet Li, jedan od primera biznisa koji je procvetao i proširio se po Americi – jeste otvaranje frizerskih salona koji se isključivo bave feniranjem.

Ovo nije tipičan frizerski salon. Stilisti u “DrajBaru” ne bave se šišanjem niti farbanjem. Njihov cilj je da im svaka mušterija izgleda kao zvezda, sa profesionalno isfeniranom kosom. Taj glamur košta 35 dolara.

“Ovo je tako dobra ponuda da sam spremna da svake nedelje izdvojim 35 dolara za to. Štedim na obrocima van kuće, jer ovo mi je važnije nego izlazak u restoran.”

Po meni, mi ne prodajemo feniranje… prodajemo sreću i samopouzdanje koje donosi sjajno isfenirana kosa – i mislim da sve žene žele da se tako osećaju.”

Osnivač “Drajbara” Eli Veb otvorila je svoj prvi salon za feniranje u Los Andjelesu, kako bi popunila prazninu koju je uočila na tržištu.

“Postojali su ili ekskluzivniji saloni, gde se frizura plaća više od 80, 90, 100 dolara, ili jeftiniji lanci gde ne znate tačno šta dobijate.”

Posao je išao tako dobro da, posle samo dve godine, Veb ima ukupno 16 salona za feniranje širom SAD, a do kraja godine planira da otvori još devet. No, “Drajbar” nije jedini salon te vrste koji je postao uspešan.

“Svakoga dana oni niču na različitim lokacijama, i sada ih ima svuda širom SAD.”

Greti Heson je otvorila salon “My Blow L.A.” pre dve godine.

“Uvideli smo da je započeo veliki trend. Takozvani “barovi za feniranje” počeli su da se otvaraju u San Francisku, kanadskim gradovima, neki u Njujorku, pa smo pomislili – ima li boljeg mesta nego što je Beverli Hils?”

Potražnja za ovom vrstom usluge bila je tako velika da je “My Blow L.A.” počeo da ostvaruje profit već prvog meseca po otvaranju.

Otvorili smo salon za vreme recesije, što nam je zapravo veoma pomoglo. Jer žene koje su imale običaj da se feniraju jednom nedeljno i plate 70 dolara, sada su mogle da se dva puta nedeljno isfeniraju za istu sumu. A žene koje nisu mogle da priušte feniranje za 70 dolara sada su mogle da odu i isfeniraju se za 35.”

Heson će uskoro otvoriti svoj drugi salon za feniranje. Mnogi takvi saloni sada ženama nude i dodatni ugodjaj – što može da bude čaša šampanjca, užina, ili gledanje filma dok se feniraju. Vlasnici salona kažu da imaju različitu klijentelu – od zaposlenih žena – do domaćica.

“Ja sam pisac, glumica, mama, sve u isto vreme. Nisam bogatašica koja se sastaje sa prijateljicama po ručkovima. Sigurno neću svake nedelje da platim 500 dolara za šišanje. Tako da mi se sve ovo veoma dopada.”

Greti Heson kaže da saloni za feniranje nisu samo trend. Ona očekuje da će ih videti u svakoj četvrti, u svakom gradu, u bliskoj budućnosti.
XS
SM
MD
LG