Linkovi

EBRD od 2001. uložila u Srbiju više od pet milijardi evra


Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) saopštila je danas je u Srbiju u 2018. investirala dodatnih 395 miliona evra za 18 novih projekata, tako da su ukupna ulaganja te banke u Srbiju od 2001. godine premašila pet milijardi evra.

Kako se navodi u saopštenju, EBRD je usmerila 200 miliona evra u kreditne linije, finansiranje trgovine i garancije lokalnim komercijalnim bankama, što će biti iskorišćeno za kreditiranje lokalnih malih i srednjih preduzeća. Ta preduzeća imaće lakši pristup finansiranju, što bi trebalo da im pomogne da poboljšaju svoju konkurentnost i energetsku efikasnost, što bi dalje trebalo da podstakne trgovinu, navodi se.

EBRD je u 2018. za prvi veliki projekat javno-privatnog partnerstva u Srbiji mobilisao privatna sredstva za finansiranje obimne modernizacije aerodroma „Nikola Tesla“ u Beogradu, koji predstavlja glavno čvorište vazdušnog saobraćaja u zemlji i regionu, podseća se u saopštenju.

Navodi se da je odobreno dodatnih 22 miliona evra, koji će biti iskorišćeni za izgradnju novog železničkog depoa u Zemunu, kao i da je EBRD u 2018. podržala domaćeg proizvođača nameštaja „Forma ideale“ sa 10 miliona evra i i vodeću poljoprivrednu kompaniju MK Group sa 25 miliona evra.

Podseća se i da je prošle godine, uz podršku Evropske unije, Austrije i Energetske zajednice, u Srbiji je pokrenut program "Kreditna linija za zelenu ekonomiju", koji gradjanima omogućava da iskoriste kredite zajedno sa podsticajnim bespovratnim sredstvima za unapredjenje energetske efikasnosti svojih domova i smanjenje računa za struju.

Kako se podseća, EBRD je bio domaćin trećem investicionom samitu Zapadnog Balkana, na kome je okupio šest premijera u sedištu Banke u Londonu. Godišnji sastanak EBRD biće održan u Sarajevu 8. i 9. maja ove godine, navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG