Linkovi

Slučajevi ebole i u Maliju?


Medicinsko osoblje prima pacijenta za koga se sumnja da boluje od ebole u glavnom gradu Gvineje, Konakriju, 29. mart 2014.
Medicinsko osoblje prima pacijenta za koga se sumnja da boluje od ebole u glavnom gradu Gvineje, Konakriju, 29. mart 2014.

Zvaničnici u Maliju istražuju tri moguća slučaja ebole, kao deo regionalnog širenja te smrtonosne bolesti.

Ministar zdravlja Malija, Usman Kone saopštio je danas da se sumnja na tri slučaja ebole. Zdravstveni radnici poslali su biološke uzorke na testiranje u Sjedinjene Države, u laboratoriju u Atlanti. U međuvremenu, tri osobe su stavljene u izolaciju, gde primaju tretman. Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je najmanje 86 osoba umrlo od virusa ebole u Gvineji, dok je 7 umrlo u susednoj Liberiji. Organizacija navodi da ispituje 154 moguća i potvrđena slučaja u regionu zapadne Afrike, većinom u Gvineji.

Lekari bez granica saopštili su da pojačavaju svoje angažovanje zbog pojave bolesti u Gvineji. U intervjuu za Glas Amerike, portparol Lekara bez granica, Sem Tejlor izjavio je da medicinske organizacije za pružanje pomoći pokušavaju da spreče izvore novih infekcija:

„Ovde u prestonici Konakriju, situacija je takva da pokušavamo da dopremo do zajednica kako bsmo saznali gde su pacijenti boravili pre nego što su došli kod nas i da saznamo sa kim su se sastajali. Sarađujemo sa ministarstvom za zdravlje ovde i sa američkim Centrima za kontrolu bolesti, svakako, jer je to jedini način da sprečimo širenje da pronađemo osobe koje su bile u kontaktu sa obolelim pacijentima,“ rekao je Tejlor.
XS
SM
MD
LG