Linkovi

Testiranja vakcine protiv ebole


FILE - Medical staff working with Medecins Sans Frontieres (Doctors Without Borders) prepare to take food to patients in the isolation area of an Ebola treatment center in Sierra Leone's Kailahun district, July 20, 2014.
FILE - Medical staff working with Medecins Sans Frontieres (Doctors Without Borders) prepare to take food to patients in the isolation area of an Ebola treatment center in Sierra Leone's Kailahun district, July 20, 2014.

Od prošlog leta naučnici ubrzano rade na pripremi vakcine protiv ebole za klinička ispitivanja. I dok je prerano predvideti da je bilo koja od potencijalnih vakcina delotvorna, neki naučnici kažu da postoje vidljivi rezultati.

Zvuči ironično da se klinička ispitivanja potencijalnih vakcina vrše u trenutku kada, kako se čini, epidemije ebole u zapadnoj Africi jenjava.

Međutim kandidati za vakcinu trenutno se testiraju u Gvineji, u kojoj virus ebole i dalje hara. Vakciniše se medicinsko osoblje i osobe koje su bile izložene virusu

U Liberiji je zabeleženo nekoliko novih slučajeva zbog kojih su klinički testovi vakcine počeli u toj zemlji i mogli bi da se nastave u Sijera Leoneu i Gvineji.

Na univerzitetu Emori u Sjedinjneim Državama, američkom lekaru koji je, kako se veruje, možda bio izložen virusu ebole u jednom od centara za lečenje u Sijera Leoneu data je eksperimentalna vakcina.

Doktor Mark Maligen izvestio je o efektima vakcine u časopisu Američkog medicinskog udruženja.

Uočili smo snažne reakcije imunološkog sistema, trenutne reakcije, odgovore prvih odbrambenih ćelija u našem telu kao i povećanje antitela i leukocita. Dobili smo reakciju koju smo očekivali da vakcina izazove."

Doktor Tomas Gajsberg je jedan od naučnika koji su radili na pronalaženju ove potencijalne vakcine. Međutim i pored izveštaja da su naučnici blizu da proizvedu delotvornu vakcinu, on kaže da još puno toga trebada se ispita i uradi.

Puno različitih vakcina I tretmana je razvijeno za lečenje jedne vrste virusa ebole, a ima ih pet, od kojih su tri opasne po život.”

Doktor Gajsberg naglašava da vakcina koja bi mogla da bude delotvorna protiv Zair virusa ebole, koji cirkuliše u zapadnoj Africi, možda neće biti efikasna u lečenju drugih vrsta smrtonosnog ebola virusa. Ali ako se pokaže da je vakcina delotvorna, doktor Džesi Gudman kaže da bi ipak mogla da se koristi u zapadnoj Africi.

Mogla bi da koristi ukoliko epidemija nastavi da se širi I što je još važnije mogla bi da bude važan činilac u suzbijanju novih vrsta ebola virusa.”

Rezultati testiranja vakcine u Gvineji mogli bi da budu dostupni već u julu.

XS
SM
MD
LG