Linkovi

SB: Ebola usporava ekonomiju


Zdravstveni radnici u zaštitnoj opremi prskaju telo osobe za koju se veruje da je umrla od ebole u okolini liberijske prestonice Monrovije

Svetska banka objavila studiju u kojoj se najavljuje dramatičqan pad privrednog rasta u Liberiji, Gvineji i Sijera Leoneu - tri zemlje najugroženije epidemijom smrtonosnog virusa...

Epidemija ebole u zapadnoj Africi ima dramatičan ekonomski uticaj na Liberiju, Sijera Leone i Gvineju, i smanjuje ekonomski rast mnogo više nego što su stručnjaci predvideli prošlog meseca.

Svetska banka objavila je studiju u kojoj se primećuje da su sve tri zemlje beležile znatno snažniji rast pre krize, a sada Liberiju najverovatnije očekuje rast od 2,2 odsto, dok će se ekonomija Sijera Leonea povaćati za četiri odsto. I za jednu i za drugu zemlju to je za oko trećinu manje nego što je prognozirano pre izbijanja epidemije.

Najizraženiji pad očekuje se u Gvineji, čija projekcija rasta je smanjena sa 4,5 na svega jedan odsto.

Negativan ekonomski efekat bolesti i smrtnih slučajeva pojačan je činjenicom da radna snaga i potrošači - u nastojanju da izbegnu zarazu - ostaju kod kuća. Trgovina je smanjena, manje se putuje u taj deo sveta, a negativan efekat ima i smanjenje izvoza u okviru rudarske i drugih industrija.

Svetska banka u svom izveštaju procenjuje da će ekonomski efekat ebole nastaviti da se oseća, zbog sve većih troškova zdravstvene nege, ali i sve manjih poreskih prihoda, koji će primorati vlade da novac od infrastrukturnih projekata prebace u fondove za hitne zdravstvene intervencije.

XS
SM
MD
LG