Linkovi

Ebola se širi Afrikom


Lekari bez granica
Lekari bez granica

Gvineja je suočena sa epidemijom ebole bez presedana dok nastoji da ograniči potvrdjene slučajeve sada zabeležene na nekoliko udaljenih lokacija, saopštava organizacija Lekari bez granica.

Podaci koje je objavilo Ministartvo zdravlja Gvineje, ukazuju da je zabeleženo 78 smrtnih slučajeva od, kako se veruje, 122 obolelih od januara. Medju njima je u 21 slučaju laboratorijski potvrdjeno prisustvo ebole, navodi isto ministarstvo.

Epidemiolog organizacije Lekari bez granica, Van Herp kaže da su zabeleženi brojni slučajevi širom zemlje.

"Suočeni smo sa epidemijom na nivou koji nije vidjen ranije, posebno ako se osvrnemo na broj slučajeva u različitim oblastima. Bilo je slučajeva u Nzerekoreu, Mačenti, Kišidugou, i sada u Konakriju", kaže Herp.

Slučajevi u Konakriju su potvrdjeni prošle nedelje, što znači da se bolest pojavila i u glavnom gradu u kojem živi dva miliona ljudi.

Van Herp je rekao da je tip ebole sa kojom se lekari sada nose posebno agresivan.

"Suočeni smo sa najagresivnijom vrstom ebole, takozvanom zairskom vrstom. To je vrsta koja usmrti devet od deset obolelih."

Predsednik Gvineje je pozvao na mir dok raste broj smrtnih slučajeva ebole na granici sa Liberijom i Sijera Leoneom.

Van Herp kaže da maksimum što njegova humanitarna organizacija može da uradi jeste da pomogne pacijentima da proizvedu antitela i naglašava da nema leka za ovu bolest.

"Cilj nam je da inficirane pacijente ojačamo. Da obezbedimo da ne dehidriraju kako bi bili u stanju da proizvedu anti-tela koja će očistiti njihov organizam od virusa. Nema tretmana. Nema konkretnog leka koji bi uništio ovaj virus."

Ebola je jedna od najsmrtonosnijih infekcijskih bolesti sa stopom smrtnosti do 90 odsto. Simptomi su povraćanje, dijareja i spoljno krvarenje.

Kako navodi Svetska zdravstvena organizacija, ebola je dospela do ljudi putem bliskih kontakata sa inficiranim životinjama, uključujući šimpanze, gorile, slepe miševe, majmune, šumske antilope i bodljikavo prase.

Epidemija u Gvineji je uznemirila izvesni broj afričkih vlada koje imaju slab zdravstveni sistem.

Sused Gvineje, Senegal je, u cilju sprečavanja širenja bolesti, preko vikenda zatvorio svoje granice i suspendovao nedeljne lokalne pijace u blizini graničnih prelaza.
XS
SM
MD
LG