Linkovi

Papa se založio za mir na Bliskom istoku i širom sveta


Papa tokom mise na Trgu Svetog Petra u Vatikanu
Papa tokom mise na Trgu Svetog Petra u Vatikanu

Ogromni broj vernika se uprkos veoma ozbiljnim bezbednosnim kontrolama okupio danas na Trgu Svetog Petra u Vatikanu radi Papine poslanice Urbi et Orbi - što znači "gradu i svetu" tokom današnje uskršnje mise.

Hrišćani širom sveta danas slave Uskrs na dan kada se veruje da se Isus Hristos uzdigao iz mrtvih. To je najvetiji dan u Hrišćanskom kalendaru.

Uskrs svake godine pada na drugi datum. Ove godine poklopila se proslava Rimokatoličkih i protestantskih hrišćana sa proslavom pravoslavnih hrišćana koji prate Julijanski kalendar.

Na današnji praznik Papa je u svojoj poslanici osudio način na koji se tretiraju migranti, siromašni i marginalizovani ljudi. On je ukazao da oni "svaki dan doživljavaju raspeć svog ljudskog dostojanstva" zbog nepravde i korupcije.

Papa se u molitvama založio za mir na Bliskom istoku "počev od Svete zemlje kao i u Iraku i Jemenu i izrazio nadu da će Isusova "žrtva " inspirisati svetske lidere da "podrže nastojanja svih onih koji su aktivno angažovani u pružanju pomoći gradjanima Sirije i mole se za okončanje rata koji i dalje seje užas i smrt."

XS
SM
MD
LG