Linkovi

Internet ugrožava tradicionalnu kupovinu


Kupci u Americi sve više kupuju preko interneta, što će se - kako kažu neki eksperti - verovatno proširiti na druge zemlje.

Na tu vrstu kupovine sada otpada 10 odsto maloprodaje pa se tradicionalne prodavnice upinju da zadrže mušterije. Novinar Glasa Amerike Džim Rendl razgovarao je sa stručnjacima, trgovcima i jednim kupcem preko interneta.

Lin Šejner je preko interneta kupila sve što je potrebno za njenu svadbu i poklone za muža i poćerku. Osim hrane, ona 90 odsto kupovine obavlja na svom kompjuteru.

“Shvatila sam da preko interneta mogu da biram šta hoću i to mi se dostavlja poštom. Znači nema vožnje, nema gužve i buke, a obično imam i bolji izbor”, kaže ona.

Lin Šejner nije u tome usamljena. Kupovina preko interneta u novembru i decembru premašila je rekorde - 57 odsto Amerikanaca tako je kupilo najmanje jedan artikal. Tradicionalni prodavci strahuju da će im internet suziti tržište. U razgovoru preko Skajpa, profesor marketinga na Univerzitetu Kornel, Ed Meklaflin, kaže da je to ozbiljan razlog za brigu.

Sve što može tako da se prodaje – prodavaće se. Samo je pitanje vremena”, kaže profesor Meklaflin.

Meklaflin kaže da prodavnice mogu da zadrže kupce prodajući na primer odeću, koju kupci žele najpre da probaju, kao i artikle nepogodne za dostavu poštom. Neke prodavnice privlače kupce time što na licu mesta sklapaju ili popravljaju kompjutere i slične uređaje. Prodavnice takođe obezbeđuju dodir sa ljudima, što neki kupci vole. Sa Bilom Martinom, osnivačem sajta Šopertrek, takođe smo razgovarali preko Skajpa.

“Kupovina još sadrži mnoge emocije. Često nam je potreban osećaj “to je baš ono što mi treba” pre nego što platimo, a to se retko događa preko interneta. Ta kupovina je mnogo hladnija”, kaže Martin.

Martin dodaje da prodavnice često mogu brže da isporuče robu. Pametni trgovci koriste radnje da usmere kupce prema internetu, a internet da usmere kupce prema radnjama, kaže on. Ali prodaja preko interneta znači ogroman promet za kompanije za dostavu pošiljki, kao što su Fedeks i UPS. Menadžerka u UPSu Dejna Klajn kaže da u ovo doba godine imaju posla do guše.

Za špic 20. decembra očekujemo 28 miliona pošiljki, oko milion više nego prošle godine”, kaže ona.

Posla je toliko da je UPS zaposlio 55 hiljada honoraraca za isporuku paketa sa poklonima, koji se dostavljaju domovima kao što je dom Lin Šejner. Stručnjaci kažu da pristupačnost internetu i pametnim telefonima znače da će ta elektronska kupovina nastaviti da raste, kako u Sjedinjenim Državama tako i drugde u svetu.
XS
SM
MD
LG