Linkovi

Džozef: Posete Palmera i Mičela nisu pritisak na Beograd


Posete američkih zvaničnika Metjua Palmera i Vesa Mičela Srbiji ne treba posmatrati kao pritisak oko rešavanja pitanja Kosova, ali isto tako treba imati na umu da status kvo za Vašington nije opcija, ocenio je za Glas Amerike profesor Univerziteta Džons Hopkins Edvard Džozef.

Posete gospodina Mičela i Palmera treba posmatrati u širem kontekstu američke politike na Balkanu. SAD su veoma zabrinute za nerešeno pitanje Kosova, a dijalog u Briselu koji vodi EU je zaustavljen. Ali pitanje svih pitanja je zapravo priznavanje statusa nezavisnog Kosova. Ne bih posete Mičela i Palmera nazvao pritiskom, bilo bi previše rano za to. Pritisak bi bio kada bi posete ili razgovori bili na višem nivou. Treba imati na umu da su ovo radne posete. Ali isto tako treba znati da je Vašingtonu jasno da dijalog koji vodi Evropska unija u Briselu očigledno neće funkcionisati. „

Pošto kažete da Briselski dijalog ne funkcioniše, verujete li da SAD imaju ambiciju ili plan da se pitanje Kosova reši, recimo, ove godine?

Očigledno je da će Kosovo biti pittanje broj jedan izmešu Vašingtona i Beograda, nije jedino pitanje, ali jeste najvažnije. Pitanje priznanja ostaje otvoreno, a dalje insistiranje na statusu kvo nije stabilno i vodiće daljim incidentima. Ako izbije nasilje, situacija će biti još gora, a predsedniku Vučiću će biti sve teže da dođe do razumnog zaključka koji će voditi Srbiju ka Evropskoj uniji. „

Džozef smatra da zamrznuti konflikt na Kosovu nije rešenje i da samo može da izazove dodatne konflikte i spreči Srbiju u ispunjenju cilja – da postane članica EU.

Ceo intervju sa Edvardom Džozefom u kojem je govorio o Kosovu, ubistvu Olivera Ivanovića i mogućim promenama američke spoljne politike prema Balkanu sa novim državnim sekretarom Majkom Pompeom – gledajte u Otvorenom studiju u ponedeljak, 9. aprila.

XS
SM
MD
LG