Linkovi

Keri: Prizemljiti borbene avione u Siriji


Američki državni sekretar Džon Keri govori u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija

Američki državni sekretar Džon Keri rekao je da je za spašavanje dogovora o primirju u Siriji neophodno da ratni avioni prestanu da lete iznad ključnih delova zemlje.

“Da bi povratili kredibilnost procesa, moramo da pokušamo da odmah prizemljimo sve avione koji lete u tim ključnim područjima da bi deeskalirali situaciju i omogućili neometanu dostavu humanitarne pomoći”, poručio je Keri na sastanku Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Ta zabrana bi, prema Kerijevom mišljenju, sprečila Siriju da radi ono što je često radila u prošlosti, a to je izvođenje napada na civilne mete pod izgovorom da napada terorističku organizaciju Nusra.

Nusra i ižIslamska država nisu obuhvaćene sporazumom o primirju i Sjedinjene Države i Rusija bi trebalo da sarađuju da bi porazili te ekstremističke grupe. Američki zvaničnik je rekao da želi da naglasi Rusiji da Vašington i dalje podržava pronalaženje diplomatskog rešenja.

“Sjedinjene Države i dalje veruju da postoji put napred koji, iako trnovit, težak i nesiguran, može da obezbedi najodrživiji način izlaska iz krvoprolića”, istakao je državni sekretar i dodao da nisu u pravu oni koji veruju da kriza u Siriji ne može dalje da se pogorša.

Naglasio je i da plan Sjedinjenih Država i Rusije o primirju nije savršen, ali da ne postoji realistična alternativa koja bi dovela do boljeg rezultata. Keri je kritikovao svog ruskog kolegu Sergeja Lavrova, navodeći da ponekad oseća kao da je ruski zvaničnik u paralelnom univerzumu kada je reč o činjenicama na terenu u Siriji.

Vašington je, kako je naveo, priznao da je slučajno pogodio sirijske vojne snage, dok je Rusija više puta menjala priču o napadu na humanitarni konvoj, u kojem je poginulo 20 osoba, navodeći na kraju da je reč o požaru. Očevici navode da je konvoj pogodilo oko 20 projektila, verovatno ispaljenih iz borbenih aviona ili helikoptera.

Lavrov je u obraćanju Savetu bezbednosti, pre Kerija, rekao da su za bezbednost humanitarnih radnika odgovorni svi u Siriji, a ne samo Asadov režim i Rusija.

Takođe je naveo da članice Međunarodne grupe za podršku Siriji moraju da utiču na grupe na terenu da poštuju prekid vatre koji su, kako je naveo, neke oružane grupe prekršile više od 300 puta.

XS
SM
MD
LG