Linkovi

Keri: Bliskoistočni lideri ključni za borbu protiv terorizma


Džon Keri, američki šef diplomatije, tokom intervjua za mrežu al-Hura, 28. april 2016.
Džon Keri, američki šef diplomatije, tokom intervjua za mrežu al-Hura, 28. april 2016.

U ekskluzivnom intervjuu za TV mrežu “al-Hura”, koju - kao i Glas Amerike - finansira američka vlada, američki državni sekretar Džon Keri hvalio države Bliskog istoka, zbog toga što rade na sprovođenju političkih i ekonomskih promena u tom regionu...

Keri je za "al-Huru" takođe rekao da koalicija koju čini 66 zemalja, koje se bore da poraze Islamsku državu (Daeš), napreduje zahvaljujući postojanim inicijativama.

"Radimo na tome da im odsečemo finansiranje koje stiže s različitih mesta. Borimo se da sprečimo mlade da in indoktrinišu, zato imamo nekoliko inicijativa na društvenim medijima, da bi doprli do ljudi i parirali narativu Daeša", rekao je Keri.

Američki šef diplomatije kaže da je Saudijska Arabija ključni igrač u borbi protiv Islamske države i da se administracija nada da Saudijci mogu da spreče da određene količina novca sa ličnih računa stigne do ekstremističke grupe.

Neki od kritičara strategije Obamine administracije da se porazi Islamska država postavljali su teška pitanja sekretaru za odbranu Eštonu Karteru na jučerašnjem pretresu u senatskom Odboru za oružane snage.

Senator Džon Mekejn zalaže se za slanje obimnih koalicionih kopnenih trupa – što je predsednik Obama odlučno odbacio.

Keri kaže da neki od mladih lidera na Bliskom istoku već pokazuju volju da se suprotstave ekstremistima, koji žele da destabilizuju region.

"Prestolonaslednik Mohamed bin Zajed, njegovo kraljevsko visočanstvo Ujedninjenih Arapskih Emirata, pokazao se kao vizionar i zajedno sa svojom braćom, uveo je neke zaista izuzetne inicijative, koje se tiču energije i borbe protiv terorizma. Veoma su otvoreni u nameri da se suprotstave Daešu i al-Kaidi."

Keri ističe da SAD ohrabruju takav napredak i kod drugih nacija u regionu, poput Iraka, gde vlada politička kriza, dok se istovremeno iračke snage bore da povrate izgubljene teritorije od Islamske države.

I Ujedinjene nacije i SAD upozorile su da bi ta kriza mogla da ugrozi borbu protiv džihadista. Potpredsednik SAD Džozef Bajden je prilikom jučerašnje posete Iraku naglasio važnost inkluzije za napredak i bezbednost zemlje.

XS
SM
MD
LG