Linkovi

Tinejdžer izumeo test za rak pankreasa


Džek Endrejka sa svojim senzorskim štapićem za otkrivanje raka pankreasa u laboratoriji Univerziteta Džons Hopkins u Baltimoru.
Džek Endrejka sa svojim senzorskim štapićem za otkrivanje raka pankreasa u laboratoriji Univerziteta Džons Hopkins u Baltimoru.

16-togodišnji Džek ENdrejka iz Merilenda je nedavno izumeo jednostavan test pomoću kojeg je moguće ustanoviti rak pankreasa u njegovoj najranijoj fazi.

Rak pankreasa je jedna od najsmrtonosnijih vrsta raka. Prošle godine, dve stotine hiljada ljudi širom sveta umrlo je od te bolesti i taj broj je sve veći. Medjutim, jedan 16-togodišnjak iz Merilenda je nedavno izumeo jednostavan test pomoću kojeg je moguće ustanoviti rak pankreasa u njegovoj najranijoj fazi. To bi mogla da bude prekretnica koja nagoveštava delotvorniju dijagnozu i lečenje. Talentovanom mladom naučniku, kojeg je prva dama Mišel Obama pozvala da prisustvuje predsednikovom govoru o stanju nacije to je dalo potstrek za nastavak karijere.

Džek Endrejka osvojio je glavnu nagradu na Međunarodnom sajmu nauke i tehnologije, najvećem srednjoškolskom takmičenju na svetu održanom prošle godine u Pitsburgu u Pensilvaniji. Njegovo oduševljenje je razumljivo.

16-togodišnji student iz Merilenda je najmlađi ikada dobitnik vredne nagrade 75 hiljada dolara, u konkurenciji 1500 studenata iz 70 zemalja. Džekova pobeda usledila je nakon više godina interesovanja za nauku. Njegovu strast ohrabrivali su njegovi roditelji, inspirisani i uspehom njegovog brata, koji je pobedio na Intel sajmu 2010. godine, uz podršku njegove srednje škole u mestu Glen Berni.

Džek je osvojio nagradu za pronalazak jednostavnog i jeftinog testa kojim može da se ustanovi rak pankreasa u ranoj fazi, nešto za šta se Džek zainteresovao nakon smrti bliskog porodičnog prijatelja zbog te bolesti.

„Na internetu sam pronašao podatke prema kojima se 85 odsto svih slučajeva raka pankreasa ustanovi kasno, kada je nekome ostalo manje od 2 odsto šansi za preživljavanje. Pomislio sam da to nije u redu. Trebalo bi da preduzmemo nešto“.

I Džek Endrejka je nešto preduzeo. Ponovo je na internetu ustanovio da je, kod osoba koje imaju rak pankreasa povećan nivo proteina pod nazivom mesotelin u njihovom krvotoku. U laboratoriji na univerzitetu Džons Hopkins u Baltimoru počeo je da razvija jednostavni papirnati senzor koji može da otkrije mesotelin u kapljici krvi ili urina, koji ukazuje na prisustvo raka pankreasa mnogo ranije od dosadašnjih testova. Džekov test je 90 odsto pouzdan.

„Senzor je 400 puta osetljiviji, 168 puta brži i preko 26 hiljada puta jeftiniji. Košta tri centa po testu i traje samo pet minuta“, kaže mladi istraživač.

Džekov mentor na univerzitetu Džons Hopkins, doktor Anirban Maitra bio je jedini, od 200 istraživača, koji je odgovorio na imejl poruke u kojima je Džek opisao svoj projekat.

„Moram da priznam da sam u početku bio veoma iznenađen da jedan 15-togodišnjak piše sve to. Želeo sam da upoznam očigledno talentovanog mladog čoveka i saznam o čemu je on to želeo da razgovaramo i pozvao sam ga da mi predstavi svoj projekat. Ostavio je veoma snažan utisak.“

Tokom 2011. godine, doktor Maitra ustupio je Džeku ugao svoje laboratorije u kojem je on radio sedam meseci na svom nagrađenom projektu. Džek je od tada patentirao svoj senzor za rak pankreasa i sada radi na razvoju jednostavnog testa koji bi mogao da se kupi u slobodnoj prodaji.

Džek učestvuje na konferencijama o tehnologiji širom sveta, kao što je prestižna TED konferencija. Njega je bivši predsednik Bil Klinton pozvao da učestvuje na prošlogodišnjem sastanku Klintonove globalne inicijative. Džekov mentor, doktor Maitra nije iznenađen slavom koju je ovaj mladi čovek već dostigao.

„Džek Endrejka je ime koje ćete čuti u narednih 10, 20 godina. Ako je on uradio to što je uradio sa 15, ko zna šta će da uradi kada bude imao 25 ili 35 godina.“

Ili koliko života bi moglo da bude spašeno sa testom za rak pankreasa koji je izumeo srednjoškolac, tinejdžer Džek Endrejka.
XS
SM
MD
LG