Linkovi

EU: Makedonija da se fokusira na formiranje vlade


Novi predsednik Sobranja Talat Džaferi
Novi predsednik Sobranja Talat Džaferi

Novoizabrani predsjednik makedonskog parlamenta, Talat Džaferi, posjetio je u četvrtak komesara za pregovore o proširenju Johanesa Hana koji je pozdravio odluku većine Sobranja i iskazao očekivanje da će svi makedonski parlamentarci, uključujući i opoziciju, iskazati prije konstruktivan umjesto desktruktivnog pristupa, kako bi parlament postao forum za debate o ozbiljnim izazovima koji stoje pred makedonskom državom.

Dolazak novog predsjednika Sobranja u Brisel je signal da evropske institucije podžavaju izbor većine makedonskih parlamentaraca i očekuju da će parlament i Makedonija što prije iza sebe ostaviti nemile scene iz 27. prošlog mjeseca i krenuti u normalan rad - prije svega, proces formiranja vlade, za šta mandat ima samo makedonski parlament.

Pismo predsjedniku Makedonije Ivanovu, kojim ga obavješatava o postojanju parlamentarne većine, je novoizabrani predsjednik Sobranja ranije danas uputio i ne očekuje da će predsjednik da ignoriše činjenice...

"Mislim da će Ivanov da poštuje ustavni rok od 10 dana za davanje mandata. Vjerujem da su svi izvukli lekcije iz dogadjaja u Sobranju 27. aprila, a naročito oni koji su dali podsticaj ovoj situaciji, te da nikako ništa slično ne bi smjelo da se ponovi. Prema našem ustavu, izričita nadležnost za izbor vlade je na Sobranju i u tom kontekstu mislim da bi Ivanov, nedavanjem mandata, samo bi ostao upamćen u istoriji političkog života Makedonije kao neko ko nije ispunio svoju dužnost".

Svjesni da Makedoniji sada treba smirivanje strasti, poštivanje Ustava i procedura, u Briselu podsjećaju da Skoplje može da računa na punu podršku evropskih institucija kako bi se kriza okončala i fokus usmjerio na prioritete - reformsku agendu, Sporazum iz Pržina i hitne reformske prioritete.

XS
SM
MD
LG