Linkovi

Dvojica talaca ubijena u akciji spasavanja


Luk Somers na konferenciji u Sani, pre nego što su ga je oteli pripadnici al-Kaide na Arabijskom poluostrvu
Luk Somers na konferenciji u Sani, pre nego što su ga je oteli pripadnici al-Kaide na Arabijskom poluostrvu

Odlazeći američki sekretar za odbranu Čak Hejgel potvrdio je da su američkog fotoreportera Luka Somersa i nastavnika iz Južne Afrike Pjera Korkija - tokom zajedničke operacije američkih i jemenskih snaga - ubili teroristi al-Kaide, koji su ih i oteli, pre više od godinu dana...

Američki fotoreporter i nastavnik iz Južnoafričke Republike poginuli su prilikom misije oslobađanja iz zaočeništva al Kaide na Arabijskom poluostrvu u Jemenu.

Odlazeći američki sekretar za odbranu Čak Hejgel potvrdio je da su fotoreportera Luka Somersa i nastavnika Pjera Korkija ubili njihovi otmičari, za vreme zajedničke operacije američkih i jemenskih snaga u južnoj pokrajini Šabva.

Obojica talaca bila su u zatočeništvu više od godinu dana.

Hejgel je izjavio da je i nekoliko terorista ubijeno tokom akcije, koja je organizivana jer su postojali "uverljivi dokazi" da je Somersov život bio u opasnosti.

Predsednik Obama osudio je "varvarsko ubistvo" Somersa, navodeći da je juče izdao naređenje da se pokuša oslobađanje njega i svih drugih talaca na toj lokaciji.

Južnoafrička vlada nije se oglasila povodom Korkijeve smrti, ali je humanitarna organizacija za koju je radio (Gift of the Givers) saopštila da je poginuo dan pre nego što je trebalo da bude pušten na slobodu.

XS
SM
MD
LG